Либийската национална армия (ЛНА) на маршал Халифа Хафтар предупреди, че ще потопи всеки турски кораб, който наруши морската граница на страната. Това е заявил началникът на щаба на военноморските сили на ЛНА генерал-майор Фарадж Махдауи, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Имам заповед, в случай на приближаване на проучвателни кораби, да ги потопявям", заявил Махдауи.

Заповедта е получена от Хафтар. По думите на Махдауи армията на Хафтар, която контролира Източна Либия с център Бенгази, ще "освободи" столицата Триполи и ще разруши мечтата на турците.

От началото на тази седмица президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган на два пъти заяви готовността на Анкара да изпрати свои военни в Либия, ако получи съответно искане от Правителството на националното съгласие на Файез Сарадж въз основа на сключеното с него споразумение.

Става дума за подписания от двете страни на 28 ноември в Истанбул меморандум за взаимно разбирателство, първа точка от който предвижда установяване на военно сътрудничество, а втората се отнася за разграничаване на морските зони между страните, като предвижда и възможност за добив от Турция на полезни изкопаеми в изключителната икономическа зона на Либия.

Меморандумът, чието съдържание изтече в гръцките медии, предизвика ново рязко обтягане на отношенията между Анкара и Атина. Стигна се дотам Гърция да изгони либийския посланик. Двете страни вече са в спор за турските проучвания за нефт и газ в изключителната икономическа зона на Кипър. Кипър и Гърция получиха солидарността на ЕС, който наложи на Турция санкции заради сондажите. 

Камарата на представителите на Либия нарече договореностите между правителствата в Анкара и Триполи нелегитимни, призовавайки ООН да лиши кабинета в Триполи от международен мандат. Парламентът се обърна и към Арабската лига с искане да се приложат положенията от договора за колективна отбрана на страна-членка в отговор на заплаха от нахлуване.

Руска подкрепа за Хафтар заплашва властта в Триполи

Битката за контрол над Либия заплашва да ескалира още тази седмица, тъй като Турция заяви, че може да се намеси, за да спре подкрепяните от Русия сили, които сега стягат обсадата на Триполи, пише днес "Ню Йорк таймс".

В коментари пред турските телевизионни мрежи в понеделник вечер и отново във вторник Ердоган изтъкна възможността Турция да изпрати войски за противодействие на руснаците, ако признатото от Организацията на обединените нации правителство със седалище в Триполи официално поиска това.

"В случай на такава покана Турция сама ще реши каква инициатива да предприеме", заяви Ердоган в понеделник.

И в понеделник, и във вторник той посочи изрично възможността да „изпратим войници“ или „наш персонал“.

Ердоган по търговски и политически причини се оказва последният значителен покровител на правителството в Триполи, коментира "Ню Йорк таймс". 

През последните три месеца Русия промени гражданския конфликт в Либия, като изпрати много бойци, за да помогне решително на Хафтар да завземе столицата.

Хафтар (76 г.) безуспешно се опитва да направи това повече от пет години. Последното му нападение, започнало на 4 април, остави силите му в застой повече от пет месеца в южните покрайнини на града, припомня американското издание.

Сега обаче масивната руска подкрепа позволи на силите на Хафтар да подновят настъплението си. През уикенда те превзеха по-голямата част от квартала на Салах ел-Дийн, един от най-големите им успехи от месеци.

Кървава баня и нова бежанска вълна

Падане на правителството в Триполи най-вероятно би означавало продължителен период на кървави улични сражения вътре в града, години бунтове на регионални милиции, противопоставящи се на Хафтар.

Сътресенията почти сигурно биха предизвикали нови вълни от вътрешни и външни бежанци, прогнозира "Ню Йорк таймс".

Вакуум

Откакто Съединените щати започнаха да се отдръпват след намесата на НАТО през 2011 г., която събори режима на либийския диктатор Муамар Кадафи, редица либийски регионални сили - всички въоръжени от западни американски партньори - водят битки помежду си. Обединените арабски емирства, Египет, Саудитска Арабия и Франция в крайна сметка застанаха зад Хафтар, залагайки на това, че авторитаризмът му може да възстанови стабилността, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Турция, отчасти заради съперничеството си с емиратско-египетско-саудитския блок в регионална студена война, се превърна в единствения значителен военен поддръжник на правителството в Триполи.

Съединените щати, заедно с другите западни сили, също подкрепят публично правителството на Триполи и подкрепяния от ООН мирен процес с правителство на единството начело, но само Турция му оказа военна подкрепа.

На практика Вашингтон изпрати смесени сигнали.

Служители на САЩ, които казват, че руските сили в Либия сега включват униформени войски, както и наемници, нарекоха присъствието им „невероятно дестабилизиращо“.

Представителката на американския Съвет за национална сигурност, наблюдаваща Либия, Виктория Коутс, се срещна с Хафтар преди две седмици, за да обсъди мирните преговори. Това според вестника му е дало "ново ниво на признание от Белия дом".

Когато Хафтар започна настъплението си през април, държавният секретар на САЩ Майк Помпео излезе с изявление, осъждащо атаката срещу Триполи, но Белия дом дни по-късно публикува декларация, в която президентът Доналд Тръмп похвали Хафтар борбата му срещу тероризма.

Тази седмица военни представители на САЩ заявиха, че смятат, че руска система за противовъздушна отбрана в Либия е свалила американски разузнавателен дрон. 

Преди руската намеса тази есен либийският конфликт беше с ниска интензивност. Общо няколко стотин необучени бойци се сражаваха в пусти райони край Триполи, докато въоръжени дронове стреляха от въздуха. Силите на Хафтар използваха дронове, произведени от Китай и оборудвани от Обединените арабски емирства, а силите в Триполи противодействаха с по-маломощни турски модели.

Това обаче започна да се променя с пристигането на руските сили по-рано тази есен.

До октомври пристигнаха още двеста руски наемници и в рамките на седмици броят им нарасна до над хиляда. Те донесоха със себе си по-напреднала въздушна сила, по-добре координирана въздушна поддръжка за сухопътни войски и насочвана артилерия, както и обучени снайперисти.

С тяхна помощ силите на господин Хафтар сега контролират въздуха. Турските дронове на правителството на Триполи изглежда са изчезнали от небето, вероятно са повредени или унищожени.

Не само "стабилност"

Ердоган говорѝ години наред за избягване на конфликти в региона. Но думите му за намеса в Либия идват след турско нахлуване в Северна Сирия преди два месеца. В телевизионното интервю в понеделник вечер Ердоган обеща да се обърне лично към президента на Русия Владимир Путин на среща през януари.

Наричайки Хафтар „престъпник“, Ердоган каза:

„По въпроса с Хафтар, не искам той да роди нова Сирия в отношенията ... Вярвам, че Русия също ще преразгледа съществуващата си позиция към Хафтар."

Залогът за Ердоган и в Либия отива отвъд стабилността.

Коментарите му за евентуална военна намеса идват само няколко дни след като Анкара подписа споразумение с правителството на Триполи, което ще даде на Турция сондажи, тръбопроводи и други морски права върху разширена част от Средиземно море между страните.