„Убедена съм, че старият модел на растеж, основан върху изкопаемите горива, е отживелица и е несъвместим с нашата планета.“

Това заяви председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Тя даде кратко изявление за Европейския зелен пакт, след което говори пред Европарламента, където заппочнаха дебатите по въпроса. А утре и вдругиден Пактът ще бъде главна тема на последния за годината Европейски съвет.

Зеленият пакт бе одобрен днес от Колегиума на комисарите. Целта е Европа да стане първият неутрален по отношения на климата континент и срокът за нейното изпълнение е 2050 г.

„Зеленият пакт или ще работи за всички хора, или изобщо няма да работи“, изтъкна Фон дер Лайен.

Целта на ЕС е да „помири“ икономиката с нашата планета, с начина, по който произвеждаме и по който работим за хората. Пактът хем преследва намаляване на вредните емисии, хем създаване на работни места.

„Зеленият пакт е нашата нова стратегия. Тя възвръща повече, отколкото взема“, каза председателката на ЕК по повод планираните инвестиции, целящи да създадат „приятелски“ към климата индустрии, зелени технологии и зелено финансиране.

ЕС обаче трябва да гарантира, че никой няма да остане извън борда в резултат на планирания преход. За тази цел е създаден механизъм за справедлив преход, който да мобилизира 100 милиарда евро за най-уязвимите региони и сектори.

„Нямаме все още всички отговори. Днес започваме нашето пътешествие. Но това е европейският момент, в който човек стъпва на Луната“, обобщи Урсула фон дер Лайен.

Тя завърши с думите, че дължим Зеления пакт и на нашите деца, защото не притежаваме тази планета, а само за известно време носим определена отговорност.