Министър към журналист: Няма да ви се обяснявам на вас!

Журналистът: Не на нас, на читателите обяснявате.

Министърът: Няма да се обяснявам пред вашите читатели!

Не е ясно с какво точно нашите читатели са ядосали толкова правосъдния министър Данаил Кирилов. Секунди преди разменените реплики той охотно отговоряше на въпроси на нямащата нищо общо с Пеевски телевизия Канал 3 и на ПИК - медията, която преди три месеца успя да обедини срещу себе си около 70 нормални медии, отказващи да приемат порнографията като журналистика. Кирилов обаче отказва да коментира пред Клуб Z, Офнюз и Медиапул.

Въпросният диалог води до няколко извода:

Първо. Става безпределно ясно, че министърът много се дразни от въпроса защо Венецианската комисия има различно мнение от мнението на самия министър за правораздаването в България.

Второ. Става ясно също така, че дребният човечец лесно придобива едро самочувствие. Нужни са само няколко месеца министерстване.

Трето. Ясно е и защо сме на онова прословуто място, някъде на дъното на зачитане свободата на словото, след като един министър смята, че има читатели, които трябва да бъдат информирани, и такива, които не трябва.

В нормална европейска държава този министър щеше да бъде принуден или да се извини публично, или да подаде оставка. Да, в САЩ Доналд Тръмп също отказва да разговаря с някои медии. Излиза, че нашият премиер е донесъл лош пример от братските Съединени щати.

П.п. 1. Не съм сигурна, че и нашите читатели много държат да чуят мнението точно на този министър. Бих искала само да му кажа, че откакто съм журналист, са се сменили 12-ина кабинета (без да броя служебните) и още повече правосъдни министри (пак без да броя служебните). И повечето са потънали в небитието на забравата. Помнят ги само журналистите. Така че, г-н министър, внимавайте кой и с какво ще ви запомни.

П.п. 2. Данаил Кирилов се извини.