И комисията по бюджет и финанси към Столичния общински съвет одобри покачването на данъците за автомобилите и недвижимите имоти след кратко обсъждане днес.

Идеята, предложена от кметицата Йорданка Фандъкова, включва увеличение на данъка за колите с екостандарт от 1 нагоре, както и вдигане на данъка върху имуществени сделки от 2,5 на 3%. 

Управляващите представиха днес и допълнителни данни - за онези МПС-та в София, които няма да бъдат засегнати от новия данък, сред които са 19 хил. мотоциклета, 6400 мотопеда, както и 18 500 ремаркета, полуремаркета и влекачи. Защо те не се облагат с допълнителен данък, особено като се има предвид, че в последната група са далеч по-големи замърсители от личните леки автомобили, не стана ясно.

Любопитен факт е, че покрай тази справка стана ясно, че в София са регистрирани и 345.... кораба. "Те в Перловската река ли плават?", попита общински съветник, но не получи отговор, само хихикания.

Иван Таков от БСП отбеляза:

"В цялата тази дискусия някак всичко се подчини на екологичния компонент. Този доклад обаче не е за екологията и чистия въздух. Начинът, по който се случи всичко, е меко казано скандален. Ние не можем да събираме повече пари, отколкото можем да изхарчим. Общината миналия мандат не изхарчи толкова, колкото събра. Не може да казваме "това е за екология" и да пляскаме с ръце. БСП няма да подкрепи това и в комисия, и в зала."

Методи Лалов от "Демократична България" изказа същата теза:

"И за мен доклада не съдържа нито добра икономическа или екологична обосновка. Увеличават се данъци върху сделки с недвижими имоти, което няма връзка с екологията. А мерките за колите са палиативни и няма да бъде постигнат никакъв ефект. На практика ще бръкнем на хората в джобовете, без да предложим алтернативи."

Председателят на комисията Георги Георгиев възрази, че алтернатива има - метрото, което ще се сдобие с нова линия догодина. На това от БСП му възразиха, като посочиха изследване на финансираната от общината "Визия за София", което сочи, че хората "слизат от автобусите, не от колите", за да се качат в метрото.

Таков отбеляза и че още на първия ден на новия СОС, Фандъкова е призовала за вземане на важните решение с консенсус между всички общински съветници. От ГЕРБ посочиха, че те търсят именно консенсус - но не адресираха нито една от критиките на опозицията.

Единствено Георгиев призова да се посочи пример за неефективно използване на общинските средства в миналия мандат.

"Всеки един голям ремонт", отсече Таков и ГЕРБ замлъкнаха.

В крайна сметка представителите на ДБ и БСП гласуваха "против", тези на ГЕРБ и ВМРО - "за", с един глас повече. Някой подметна шеговито за консенсус между опозицията, на което Лалов моментално скочи, като подчерта, че от ДБ са обявили, че няма да вдигат местните данъци. Същото подчертаха и от левицата.