На фона на разместванията в пластовете в прокуратурата Мария Шишкова подаде оставка като заместник главен прокурор. В молбата си за освобождаване от административната длъжност тя моли да бъде освободена от 6 януари 2020 г., пише "Лекс", цитирайки днешните решения на Прокурорската колегия на ВСС.

Прокурорската колегия единодушно е приела оставката ѝ.

Така тя остава редови обвинител във Върховната касационна прокуратура.

Мария Шишкова е заместник главен прокурор от 20 октомври 2014 г. Тя беше назначена на този пост по предложение на главния прокурор Сотир Цацаров. Преди това Шишкова беше съдия най-напред в районния съд в Пловдив (1996-2000 г.), а от 2000 г. до 2014 г. в окръжния съд в града. Вчера Прокурорската колегия я отличи с 1000 лева.

Останалите заместник главни прокурори са Ася Петрова, която ръководи Върховната административна прокуратура, Борислав Сарафов, който е и директор на Националната следствена служба, както и Иван Гешев, който се очаква съвсем скоро да встъпи като главен прокурор.

Същевременно днес Прокурорската колегия прие и оставката на прокурора и бивш зам.-министър на правосъдието Андрей Янкулов. Решението беше взето без дискусия.

Янкулов подаде оставка на 27 ноември, като обяви решението си чрез профила си във фейсбук. Тогава той написа, че напуска със смесени чувства на тъга и облекчение. „В продължение на немалко години в Софийската районна и Софийската градска прокуратура имах шанса да работя заедно с хора, от които научих много и с които би се гордяла всяка една европейска прокуратура. За съжаление на всички ни обаче не те дават облика на институцията“, заяви той и добави, че пътя, по който е водена прокуратурата, не го чувства като негов.