Местните данъци и такси неизбежно ще вървят нагоре. С колко не е ясно, но почти сигурно е, че това ще се случи през увеличаване на данъчните оценки на имотите. Те от своя страна ще повишат размерите на налозите за неджижимите имоти и такса смет. Това стана ясно от думите на председателят на Националното сдружение на общините Даниел Панов, който е и кмет на Велико Търново. Той направи заявката по време на специално организирана среща на местната власт с правителството, на която се обсъждат местните политики до 2023 г. 

Тази промяна се очакваха от известно време, но че ситуацията ще се промени стана напълно ясно по време на първото четене на законопроекта за републиканския бюджет. Тогава министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че ако общините не повишат местните си данъчни ставки, не трябва да очакват помощта на правителството за големи инфраструктурни проекти. "Меката" препоръка на Горанов беше бързо прегърната от доста местни управници, между които имаше едно общо нещо - никой от тях не обеща такава мярка по време на предизборната си кампания само месец преди това. 

Днес представителите на местната власт не пожелаха да съобщат конкретни числа - предстояли изчисления. Самото вдигане на данъчните оценки пък ще стане през прерайониране, особено в големите градове, а очакванията на кметовете са за постъпване на повече реални постъпления. 

Неизбежно - повишение ще има и при таксите за смет. Част от причините обаче се крият в наредба на Министерството на околната среда и водите, която предполага, че общините, които не са намалили отпадъците си, ще плащат повече за депониране. ВЪпреки това, според министър Нено Димов, който също присъства на форума, увеличението ще малко. 

Че така ще се финансират общините се разбра и от приетият миналата седмица републикански бюджет. Управляващите отхвърлиха идеята на БСП да се върви към завършване на процеса по децентрализация на местната власт. Предложението на социалистите (бел. ред. - което е странно, защото това е по-скоро дясна политика) включваше 1/5 от подоходния данък на хората в общината да остава в местното кметство и то само да реши как да разпределя парите. Очаквано - мнозинството не прие идеята.