„Ясно е че ядрената енергия не е устойчива, но тя не произвежда въглеродни емисии. Така че ЕС не я отхвърля и тя ще бъде част от енергийния „микс“, който ще ни доведе до въглеродния неутралитет.“

Това заяви днес Франс Тимерманс – изпълнителен зам.-председател на Еврокомисията, отговарящ за Европейския зелен курс.

Той участва в дебатите в Европарламента, посветени на Зеления пакт, който бе представен от председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

По-широкото използване на газ също не дава дългосрочен отговор, тъй като Еврокомисията предлага пълното отпадане на употребата на изкопаеми горива след 30 години, изтъкна Тимерманс на пресконференция след дебатите.Според него е възможно да се помисли за по-голяма употреба на водорода.

Тимерманс уточни, че предвидените от ЕК 100 милиарда евро обезщетение на най-засегнатите от енергийния преход граждани и региони ще бъдат използвани за придобиването на нови знания от хората, останали без работа покрай промените в икономиката. Той обаче предупреди, че е възможно преминаването към изцяло чиста енергия да разкрие нови работни места, но вероятно не непременно там, където се е стигнало до съкращения на работници.

Евродепутатите приеха в началото на дебатите предложението на Филип Ламбер – председателя на групата на „Зелените“/Европейски свободен алианс (ЕСА), да се изготви резолюция по въпроса, която да бъде гласувана на първата за 2020 г. пленарна сесия в Страсбург.

Самият Зелен пакт предизвика спорове между депутатите. Единствените изцяло безкритични бяха хората от Европейската народна партия (ЕНП) – първата сила в Европарламента. От нейните редици е и Урсула фон дер Лайен.

„Нека Европа бъде този континент, който ще разработи алтернативно гориво за самолети, ще произвежда стомана с ниско съдържание на въглероден диоксид в производствения процес“, призова Естер де Ланге от ЕНП, която първа взе думата.

Трите стълба на социалистите

Социалистите, от чиито редици е Франс Тимерманс, го похвалиха за Зеления пакт. Но не пропуснаха да отбележат и социалния момент.

Пактът е нов модел на растеж, който трябва да се крепи на три стълба, смята Ираче Гарсия. Тя е председател на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД) – втората по големина група в ЕП.

Зеленият стълб е постигането на целите за борбата с климатичните промени, червеният – силното социално измерение на Зеления пакт, а финансовият – осигуряването на достатъчно средства от бюджета на ЕС за реализирането на всички намерения.

Успехът ще бъде постигнат само, ако предизвикателството се превърне във възможност, смята Дачиан Чолош, който оглавява либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ).

„Зеленият“ лидер Филип Ламбер настоя ЕС да се ангажира с намаляване с 65 на сто на парниковите газове до 2030 г. Колкото до компенсирането на засегнатите от прехода, той бе категоричен, че не трябва да бъдат обезщетявани тези, които замърсяват околната среда, като използват изкопаеми горива. Същевременно той обвини финансовия сектор, че продължава да бъде грабителски.

Крайната десница: Фон дер Лайен изстрелва лозунги

Първото по-емоционално изказване бе на Силвия Сардоне от крайно дясната група „Идентичност и  демокрация“ (ИД).

Първо тя обвини управляващите в лицето на ЕНП, социалистите и либералите, че не са пратили веднага документите на опозицията в Европарламента. Явно така функционирала тяхната демокрация. Италианската депутатка нападна Урсула фон дер Лайен:

„Мислили ли сте за социалното и икономическо въздействие на това, което говорите? Г-жо председател, ясно, че никой не ви обича, вие знаете това, но едва ли най-правилното да изстрелвате постоянно лозунги.“

След което обвини Еврокомисията, че хем иска стандарти в Европа, но хем сключва договори с държави, които не спазват правилата. И даде за пример олиото, портокалите и мандарините от Тунис. Сардоне допълни, че от ЕК хем не искат да се използва пластмаса, но хем сключват сделки със страни, където замърсяването е ежедневие.

„Няма ли внезапно в някоя държава да поискат производството, което им е хрумнало, да бъде направено общо за всички? И ние да плащаме за това?“, попита Сардоне.

ЕК се опитва да изземе инициативата от страните членки

Критичен към Еврокомисията бе и полякът Ришард Легутко, който оглавява групата на Европейските консерватори и реформатори (ЕКР).

„Надявахме се новата Комисия да е по-предпазлива от предходната и да работи със страните членки по силата на договорите. Европейският съвет определя политическитет насоки на европейската политика – това гласи е член 15. Утре Съветът ще обсъжда стратегия за климата. Защо сме тук днес? ЕК се опитва да изземе инициативата от страните членки“, каза той.

А Марион Обри от радикалната Европейска обединена левица/Северна зелена левица (ЕОЛ/СЗЛ) заяви, че „ние разрушаваме нашата екосистема и всичко това води до неравенство“.

В залата прозвуча и подозрението, че Зеленият пакт ще се превърне в нов Комунистически манифест.

Гръцкият комунист Лефтерис Николау-Алаванос, който в ЕП е независим, не пропусна за пореден път да нападне капиталистите и империалистите, които са алчни за пари и не се спират пред нищо в името на печалбата. И целите трябва да бъдат постигнати без тях.