С думите "злоба", "омраза" и "двуличен човек" премиерът Бойко Борисов коментира интервюто, което президентът Румен Радев даде за бТВ. Държавният глава за пореден път разкритикува кабинета и обяви: „Борисов полага усилия да ни спаси от Борисов“, като нарече неверни данните за ръста в икономиката и положителния кредитен рейтинг, който се дава от външни институции.

Само час и половина след президентското интервю премиерът, който бе на тържество на СДС по случай 30 години от основаването на Съюза, отправи остри обвинения към Радев.  

„Президент е този, който е обединител на нацията. Опозиционен лидер, който за 40 минути не е казал една добра дума за държавата. Дори вече злобата му, омразата му до такава степен преливат, че не е нужно да коментирам един опозиционен лидер. И то опозиционен лидер с най-много власт в държавата.“ 

„Аз само първата минута гледах и отидох да играя футбол.“

„Човек, който говори от името на народа, такъв няма. Левски не си го е позволил. От името на кой, кой ти даде право? 50% не те харесват. Двуличен човек. Един ден хората ще разберат колко двуличен човек са избрали за президент, сигурен съм“, заяви Борисов. 

И разказа, че когато е трябвало да се разберат кой да отиде на последната среща на върха на НАТО – премиерът или президентът, Румен Радев му се е обадил лично. „Добре, отиди“, казах аз“, добави Борисов. 

Премиерът коментира и изказването на президента, че кредитният рейтинг на държавата е преувеличен. 

„Когато премиерът с такава охота и възторг чете тези листчета би трябвало неговите подчинени да му кажат, че на сайтовете на неговите министерства има история за много години назад. Ако се върнем назад - да, ние получихме кредитен рейтинг BBB. Ние сме имали кредитен рейтинг BBB+ през 2006-2008 г. След това на другата година  плюсчето изчезва. Сега ние възстановяваме кредитния рейтинг от 2013 г. Плюсче още не сме постигали, което го има тройната коалиция", каза по-рано пред бТВ Радев. 

А Борисов отговори: 

„2008 г. беше златният дъжд, светът се къпеше в пари. След това дойде финансово-икономическата криза. След това дойде управлението на Орешарски, катастрофа национална, фалираха банки. Ние сега изтеглихме държавата на нива, в които в златните години е била. Всички казват: повишават се инвестиции, повишава се износът с 3,3 последното тримесечие.

И то за Франция, Германия, сиреч, там участваме с продукция. Доведох от Щатите… Ето това го е много яд, няма демократичен президент, който да не е седял на камината на Белия дом. Той е в предпоследната си година, мандатът му мина, дет' се вика. И той сега си мисли, че ще се кандидатирам за президент и го навиват. Абе, заклех се преди 20 години, 15 ли, този пост не ме интересува. Каква е тази злоба? В същото време като събере инвеститорите вика: „Колко е готино в България. Те му се смеят хората във фейсбук“. 

Лидерът на ГЕРБ подчерта, че той е лично е инициирал Венецианската комисия да съдейства на България за промените в системата на прокуроратурата.  

"Тази злоба просто не разбирам защо е. Днес Борис Велчев го поканих да говорим за Конституцията, да съобразим какво може и не може всичко с Венецианската комисия. И с Филип Димитров като зам.-шеф на Венецианската комисия да даде акъл, да го направим така че да се приема от Европа, да се приеме от народа, юридическите среди. Какво лошо сме направили?“, продължи Борисов. 

Според него заявките на президента да инициира конституционни промени няма да забавят въвеждането на звеното „независим прокурор“.

„Всичко се движи в срок и сме в абсолютен диалог“, допълни Борисов.

И отново се върна на темата за кредитния рейтинг, който по думите му „се вдига, не пада“. 

„Ами ние платихме 3,7 млрд. лв. за КТБ, която фалира по време на управлението на БСП и ДПС, които го издигнаха за президент. Ами, я прибавете 3,7 млрд. към салдото и ще видите не плюсчета, а три плюсчета ще има. Само от това. Ами, платихме руските реактори, не помните ли. За едните милиард и двеста, за американските централи милиард и триста. Я прибавете 6,7 млрд., които ние разплатихме след Орешарски първия ден към неговите партии, колко ще са плюсчетата. С цялото ми уважение. Всеки път си мисля, че когато се разбрахме за НАТО да води и той делегацията, да седне и той до Тръмп малко да се покаже, че сме решили нещата. Е, тази омраза и тази злоба, какво му направихме?", повтори Борисов.

Той попита защо румен Радев нито веднъж не се изказвал срещу „тройната коалиция и "Орешарски“.

"Цял свят ни хвали за покупката на Ф-16, а той продължава да дълбае защо не са "Грипен". Не го харесвах като шеф на ВВС. Как падаха самолети и хеликоптери следствие на неговата работа. Тогава дойде Аню Ангелов (бел.ред. - министър на отбраната в първия кабинет на Борисов) да ме моли да не го санкционираме и не го направихме", продължи рейда Борисов.

По думите на премиера властта не е за всеки и е променила президента Радев.

„Бил ми е приятел, седели сме заедно, командвали сме учения, въобще не беше такъв човек. Явно дворците, платите и скъпите дрехи променят хората. Не виждам никакъв смисъл. Не съм му конкурент“, обобщи той. 

И накрая се извини на СДС, чиито активисти днес празнуват 30-годишнината на партията, с думите:

"Ако не беше СДС, щяхме да маршируваме с комунистите по плацата".