Меморандумът между Турция и Либия, разграничаващ морските зони на двете страни, е нарушение на международното право.

Това ще обявят днес лидерите на страните на ЕС на срещата си на върха в Брюксел, твърди Ройтерс. От агенцията са получили достъп до тяхното проектоизявление, което е в подкрепа на Гърция.

През миналата седмица Гърция изгони либийския посланик в отговор на подписаното между Триполи и Анкара споразумение. То засяга и морските зони край остров Крит и според Атина нарушава целостта на гръцкия континентален шелф.

„Меморандумът за разбирателство между Турция и Либия за определянето на границите на морските юрисдикции в Средиземно море нарушава суверенните права на трети страни и не е в съответствие с морското законодателство на ООН“, се казва в проектодокумента.

Той е подготвен специално за започващия днес двудневен Европейски съвет.

Меморандумът прокарва полегат морски граничен коридор между най-близко разположените една от друга точки на Турция и Либия. Той потенциално разчиства пътя към проучвания на залежи на петрол и газ в района.

„Европейският съвет недмусмислено потвърждава солидарността си с Гърция и Кипър във връзка с тези действия на Турция“, гласи проектоизявлението.

Гърция изказа в ООН възраженията си срещу меморандума. Според нея той може да засегне прилагането на споразумението за мир в Либия, подписано през 2015 г. с посредничеството на международната организация.

Спорът за газовите находища край източносредиземноморското крайбрежие напоследък се изостри. Турция отдавна има спор с Кипър относно залежите край разделения по етнически признак остров.