Китайската комунистическата партия (ККП) е най-тежкият нарушител на човешките права в света за всички времена.

Това заяви Боб Дестро – помощник-секретар в Бюрото за демокрацията, човешките права и труда към Държавния департамент на САЩ. Той участва в телефонен брифинг с журналисти в Брюксел. Разговорът бе по повод отбелязания през седмицата Международен ден за защита на човешките права.

Дестро уточни, че думите му се отнасят с най-голяма сила за Синцзян, или Синцзян-Уйгурския автономен район в Китай. Там има трудови лагери, в които затворниците биват принуждавани да работят при робски условия. И не само това – с тези роби Китай подбива трудовите пазари в Италия и в цяла Африка. Пекин изнася в тези страни затворници, които да работят.

„Китай е навсякъде. „Хуавей“ контролира на практика всичко. От гледна точка на човешките права пред поведението на Китай в Синцзян бледнее всичко, дори Сибир по време на Втората световна война“, изтъкна Робърт Дестро.

И по тази причина според него човек трябва да се отнася много сериозно, когато от Пекин казват „една страна – две системи“, имайки предвид специалния административен район Хонконг. Защото Хонконг (британска колония до 1997 г. – б.р.) е подписал някои международни конвенции, докато Китайската народна република (КНР) не го е направила.

Ще се върнат ли САЩ в Съвета на ООН по правата на човека?

САЩ могат да обмислят завръщане в Съвета на ООН по правата на човека, който напуснаха през 2018 г., допълни Дестро. Но те биха искали да видят някои неща.

Самият Съвет, базиран в Женева, в момента има три сериозни проблема, изтъкна дипломатът.

• 1. Управлението му не е такова, каквото Вашингтон би искал да види. Органът е тотално дезорганизиран и всички признават, че изобщо не функционира – дори добронамерените постоянни представители на различни страни. САЩ искат да има определени промени.

• 2. Постоянните нападки срещу Израел и липсата на разумна дискусия по този въпрос.

• 3. Вдигането на ръце от страни като Венецуела, Иран и други, където човешките права не се зачитат. 

Но това, че САЩ не са в Съвета на ООН по човешки права, не означава, че те ще кротуват и няма да действат, предупреди Робърт Дестро. Той и Андрю Брембърг – посланикът на страната в международните организации в Женева, вършат доста работа по линия на правозащитната дейност. И има Международна организация на труда (МОТ) – също базирана в Женева, която се занимава със ставащото в Синцзян.