815 тона незаконен боклук за България спряха карабинерите край Милано. Проверката е станала по сигнал.

На видео, публикувано от италианската полиция, се виждат 17-те вагона, натоварени с близо 600 бали с пластмасови отпадъци. Търговската стойност на боклука се изчислява на 130 хиляди евро.

Оказало се, че товарът представлява крайните продукти от третирана пластмаса, а не както пише в документите – пластмаса за рециклиране. В балите с отпадъци имало материали от пластмаса, гума, тъкани, тетрапак и смесени боклуци, съобщава Нова тв.

Според разследващите целта е била да се заобиколят екологичните норми и боклукът да се изостави или закопае някъде в България.

Италианските власти водят разследване за крайния получател на боклука, коментира по случая вътрешният министър Младен Маринов. Според него не било ясно кой е трябвало да получи незаконна пратка.

„Това, което дойде като информация от Италия, е, че се води разследване за количество отпадъци, които в някои медии излезе, че са предназначени за България. Официалната информация, която мога да ви дам в момента, е на база на разговорите ни с италианските власти от една страна и с техния полицейския представител, който е в София – от друга. По изричната забрана на прокурора, който води разследването в Италия, не могат да ни дадат повече информация. Казват, че не е ясен още крайният получател на съответните отпадъци“, уточни Маринов.