Руската икономика ще пострада повече от падането на цените на петрола, отколкото от санкциите според CEIC - база  данни с макроикономически показатели за 128 държави.

На руската икономика често й се налага да плаща цената за това, че е еднопосочна. Приходите от петрола и газа са й необходими за балансиране на бюжета. А цените на петрола падат. Акциите на инвестиращия в петрол фонд iPath S&P GSCI Crude Oil Total Return се сринаха с 15,85 на сто през последните три месеца. С руските капитали се случва същото.

"Последните политически рискове отнеха 2 на сто от прогнозата за нашия брутен вътрешен продукт, но падащите цени на петрола ще засегнат нашия платежен баланс", заяви руският финансов министър Антон Силуанов на завършилата на 9 октомври в Москва конференция на инвеститорите. "Благодарение на много внимателна икономическа политика издържахме, без да създаваме голям дефицит."

Руският федерален проектобюджет за 2015 г. и прогнозите за 2016 и 2017 г. дават представа как падащите цени на стоките ще се отразят на сметките на правителството. Досега, въпреки санкциите и падащите цени на петрола от юни насам, Русия ще приключи годината с излишък от 5,04 милиарда долара. Тази сума обаче намалява от първото тримесечие. Дефицитът е предвиден в бюджета за следващите три години.

Основният елемент в планирането на руския бюджет е петролът.

С прогнозата на правителство за средни цени от 100 долара за барел през 2015-2017 г. Русия може да бъде надценена. Суровият петрол от сорта "Брент" се установи на 9 октомври на 88,97 долара за барел за фючърсните договори през ноември 2014 г.
Тъй като лъвският пай от приходите на правителството идва от печалбите от петрол и газ, девалвацията на рублата ще играе важна роля в изпълнението на бюджетните задачи през текущата година, като създава същевременно риск от инфлация в бъдеще. Тази ситуация се усложни след падането на цените на петрола от юли насам.

"Имате покачваща се инфлация, падащи цени на петрола и отслабнала икономика", казва Майк Рейнал, експерт по фондовете на развиващите се пазари от компанията "Ар Ес инвестмънтс" в Де Мойн, щата Айова. "Политическата криза в Украйна и санкциите срещу Русия също подкопават доверието на инвеститорите. Отражението на санкциите и петрола на растежа е много отрицателна. Ръстът от 0,5 на сто е под заплаха. Инфлацията е над 8 на сто. Така че имате инфлация без ръст и централна банка, която не иска да защитава рублата, но въпреки това ще трябва да го направи. Което означава, че ще видите покачване на лихвените проценти при една умираща икономика. Това е кошмар за инвеститорите."

Инвеститорите не смятат, че Русия ще използва нефта и газа като оръжие във войната на санкциите срещу Запада. При такъв сценарий Москва ще ограничи износа на природен газ за зависимия от това Европейски съюз. На теория това ще вдигне цените, докато Русия намалява доставките.

"Смятам, че енергийните пазари стигнаха до извода, че никой няма да позволи на конфликта да се задълбочи, защото има дълбока и широка енергийна интеграция между Русия и ЕС", казва Ян Ден, икономист от "Ашмор груп" в Лондон. "Мисля, че енергийните пазари вече са отчели този фактор."

Всъщност колко е важен петролът за руското правителство?

Федералният бюджет имаше излишък. Петролът, съчетан с консервативната икономика, спаси Русия от няколко фалита. Федералният проектобюдет за 2015 г. очертава лек дефицит до 2017 г. Планът за приходите през 2014 г. предвижда 351,6 милиарда долара. Сегашните приходи са 232,8 милиарда долара през август 2014 г. Бюджетните разходи, планирани за тази година, възлизат на 346,7 милиарда долара, а разходите досега са малко над половината от това число. Всичко това ще създаде бюджетен излишък от 22,4 милиарда долара„

"Имаме излишък въпреки много трудната икономическа ситуация", заяви президентът Владимир Путин пред 1500 души на форума "Русия зове". "Няма да вдигаме данъците, за да компенсираме намаляването на държавните приходи", каза той.

За да изпълни това обещание, Русия няма да вдига държавните разходи, ще съкрати разходите за инфраструктура и селскостопанските субсидии в близките три години. За да постигне ръст, Москва ще трябва да разчита на частния сектор. Тя продължава да бъде монополистична икономика, доминирана от суровините, предимно петрол и газ.

Анализаторът Александър Дембицки от CEIC смята, че Русия трудно ще контролира бюджетния си дефицит.

"С поддържането на високи темпове на ръста едва ли ще мине без увеличаване на разходите в перата, засягащи националната икономика", написа той.

Междувременно икономическата картина на Русия ще бъде определена от глобалните цени на петрола, вътрешната инфлация, обезценяването на рублата и кризата в Украйна, санкциите заради която затрудниха достъпа на Москва до чуждестранни заеми.

"Правителството не инвестира. Корпорациите инвестират по-малко. И лихвените проценти ще растат", каза Майк Рейнал. "Това не е за добро."
--------------------------------
Авторът е специалист по развиващите се пазари. Анализът му е публикуван в електронното издание на сп. "Форбс".