"Корнелия Нинова си изпусна групата." Тази оценка на вчерашното гласуване за шеф на КПКОНПИ даде по бТВ тази сутрин соцдепутатът Антон Кутев.

"Има разцепление в БСП, но този факт ще стане ясен и видим след месеци, а сега е видно, че има разцепление в парламентарната група на партията", каза той.

Въпреки решението на социалистите да гласуват против кандидатурата на Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ 27 от соцпартията не се съобразиха с това и подкрепиха досегашния главен прокурор за новия пост.

"Начинът, по който се работи в ръководството, води до това. Това разделение е и в партията", допълни Кутев.

Що се отнася до мотивацията на неговите съпартийци да гласуват за Цацаров, левият депутат каза, че е различна – някои са подкрепили досегашния главен прокурор от страх, но други не са гласували зависимо.

"Лично аз гласувах по решението на групата, защото се борих за него", обясни депутатът.

Причината да не подкрепи Сотир Цацаров е, че не е видял напредък в борбата срещу корупцията през последните години, а в тази борба главният прокурор има повече правомощия от председателя на КПКОНПИ. Така че едва ли Цацаров ще постигне нещо повече, отколкото по времето, когато е бил начело на прокуратурата, смята Кутев.

Друго, което е отблъснало депутата по време на гласуването, било демонстрираното политическо влияние по време на избора.

Зад него стоят „едни хора с медийни империи”, заяви Кутев, а по-късно уточни, че визира Делян Пеевски, но той не бил единственият, а ставало въпрос за 10 души, които управляват всичко.

"Най-различни са начините (за въздействие). Най-малкото всеки от нас можеше да проследи какво правиха вестниците – въпросните вестници – през това време. На чия страна заставаха, чии интереси отстояваха. Не само вестници – и сайтове, и телевизии, и т.н. И това беше очевидно. Сега, това, че някакви хора са станали много богати и много силни в края на краищата е част от капиталистическото общество, в което живеем. Но това, че тези хора вече стават силни до степен, в която нарушават демократичния процес, е проблем и това е проблем на парламента, защото даже парламентът започва да се превръща във фикция. Тоест, някаква кукла в ръцете им", каза още той.

Помолен да уточни кого визира, Кутев отговори: "Естествено е от всичко, което казах, че имам предвид Делян Пеевски. Но ако кажа, че Делян Пеевски е единственият и че той е голямото зло на държавата, това няма да е вярно".

"Такива като Делян Пеевски има още десетина човека. С тая разлика, че Делян по някакъв начин най-много се е набил в очите. Той просто, може би, най-откровено, открито и публично се опитва да овладява тия власти. За съжаление не е само той, но пак за съжаление те наистина са десетина човека в държавата и това прави огромните противоречия в тая държава и огромните разделения на обществото", добави депутатът от левицата.

Самият Цацаров е добър професионалист, което е видно от биографията му, но „не означава, че ако си добър шофьор, караш колата в правилната посока”, допълни Кутев, според когото новоизбраният председател на КПКОНПИ трябва „по-малко да балансира и повече да си гледа работата”, за да е успешен.

Въпреки това депутатът от БСП не смята, че при предстоящия след няколко месеца избор на председател на БСП ще има смяна на Нинова.