Единственият руски самолетоносач, стареещият "Адмирал Кузнецов", се подпали след инцидент, докато е на ремонт в северното пристанище Мурманск, съобщиха международните медии.

На кадри от пожара се вижда черен дим, който се издига над палубите на кораба. Според руските държавни информационни агенции трима души на борда са безследно изчезнали.

 

 

Дванадесет души са пострадали, повечето от вдишване на дим от пожара, предадоха ТАСС и Франс прес, цитирани от БТА. Един от тях е в тежко състояние.

Над 400 души се намирали на борда на кораба, когато избухнал пожарът.

 

Пламъците са обхванали площ от 120 квадратни метра. Запалило се е дизеловото гориво на кораба.

Инцидентът станал по време на ремонтни дейности, вероятно в резултат на нарушаване на правилата за безопасност при извършване на заваръчни работи в трюма на самолетоносача. 

"Адмирал Кузнецов" участва в руската военна кампания в Сирия в подкрепа на президента Башар ал Асад, като самолетите му нанасяха въздушни удари срещу бунтовниците, отбелязва Ройтерс.

Днешният пожар не е единственият инцидент със самолетоносача. През октомври миналата година, отново при ремонтни дейности, плаващият док, за който корабът бе закотвен, потъна, а на палубата му падна кран и причина пукнатина в корпуса, при което пострадаха четирима души, припомня Асошиейтед прес.

"Адмирал Кузнецов" се намира в кораборемонтния завод в Мурманск от началото на 2017 година, припомнят агенциите.

По онова време мнозина призоваха той да бъде бракуван. Вместо това министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу обяви, че ще го реконструират  до 2020 г. Този срок вече е под съмнение, пише британският "Индипендънт".

"Адмирал Кузнецов" е пуснат на вода през 1985 година от черноморската корабостроителница в Николаев, Украйна. Първоначално се е казвал "Рига" (столицата на Латвия), после няколко пъти е преименуван на "Леонид Брежнев" (бивш съветски лидер), "Тбилиси" (столицата на Грузия), докато стигне до днешното си име.