"Сауди Арамко" (Saudi Aramco) достигна днес пазарна капитализация от 2 трилиона долара, каквато бе целта на престолонаследника на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман, след като акциите на листваната вчера компания поскъпнаха, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Първичното публично предлагане (ППП) на "Арамко" е централна част от плана на принц Мохамед бин Салман за намаляване на зависимостта на саудитската икономика от петрола, като използва събраните 25,6 милиарда долара за развитието на други сектори.

"Излизането на борсата на "Арамко" ще подкрепи усилията на Кралството да намали зависимостта ни, а част от приходите ще отидат за местни проекти. Оживлението от сделката пък ще ни донесе нови чуждестранни инвестиции", обяви днес саудитският финансов министър Мохамед бин Абдулла ал Джадаан.

Сумата е доста под планираните от принца през 2016 година 100 милиарда долара, които се очакваше да дадат местни и чуждестранни инвеститори за дял от 5 процента от "Сауди Арамко". Заради външнополитическият имидж на Кралството обаче, властите решиха да тръгнат с предлагането само на 1,5% от активите си и то само на борсата в Рияд. Първоначалните планове да има предлагане и в Лондон засега отпадат. 

При излизането на саудитската фондова борса (Tadawul) вчера котировките на петролния гигант скочиха с 10 процента, надхвърляйки началната цена от 32 риала (7,66 евро) и достигнаха 35,2 риала (8,43 евро), като пазарната капитализация достигна 1,880 трилиона долара (1,687 трилиона евро), припомня Франс прес.

Двайсет минути след началото на търговията днес акциите на "Арамко" се търгуваха за 37,10 риала (8,88 евро), което е поскъпване с 5,3 на сто. Борсата в Рияд затваря в 14 часа българско време.

Началото на събирането на оферите за публичното предлагане беше поставено миналата седмица, като компанията получи заявки за 25,6 млрд. долара, което превърна акцията в най-успешното IPO в историята, измествайки това на китайския техногигант "Алибаба". След първоначалната еуфория "Арамко" реши да се възползва от опция за пускане на фондовата борса на още малко количество акции, които реализираха печалба от невероятните 29,4 млрд. долара.