„Желаете ли в отстоящия на малко повече от километър от центъра на столицата ТЕЦ-София да се изгради инсталация за изгаряне на отпадъци (инсинератор)“?

За местен референдум с този въпрос, на който столичани да отговорят с "да" или "не", настояват от сдружение "Гражданска Платформа" на бившите депутати 43-ото Народно събрание Мартин Димитров, Петър Славов и Методи Андреев. 

Предложението им е изпратено до Столичния общински съвет. Искането за допитване до гражданите е заради "изключително замърсения въздух в столицата и заявеното намерение на мнозинството в СОС, да даде зелена светлина за строителство на т.нар. „инсинератор“  - тоест да одобри горенето на отпадъци в ТЕЦ-София, намиращ се на малко повече от километър от центъра на града."

Това неминуемо ще засегне хората от всички квартали и ще утежни още повече и без това нетърпимото вече положение със замърсяването на въздуха, особено през зимните месеци и в дните на безветрие", обясняват Димитров и Славов.

По закон за иницииране на местен референдум са нужни подписите на поне 1/5 от общия брой на общинските съветници. В София съветниците са 61 - тоест нужни са 13 гласа.

"Ние се обръщаме към онези общински съветници, които милеят за града ни, за здравето на жителите му и за тяхното бъдеще, да упражнят правомощията си по чл. 27, ал. 1, т. 1 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление и да предложат проект на решение на СОС за провеждане на местен референдум", заявяват от "Гражданска платформа". 

"Апелираме общинските съветници, които бяха включили в програмите си мерки за справяне със замърсяването на въздуха в столицата и обещаха да се вслушват в гласа и волята на гражданите, в спешен порядък да задвижат процедурата и да внесат проекта на решение за референдум по горецитирания въпрос!"

"Демократична България", чиято позиция официално е против проекта, има 12 съветници. Независимият съветник, когото ГЕРБ ще произведе в зам.-шеф на СОС - Борис Бонев - също се обяви против идеята за горене на отпадъци в София по време на кандидат-кметската си кампания. Любопитно е, че на същата позиция преди местния вот бе и кандидатът за кмет Ангел Джамбазки от ВМРО. Партията му има четирима представители в СОС, които обаче са част от управляващото мнозинство, заедно с ГЕРБ. А последните настояват за завършване на проекта за ТЕЦ-София.

Групата на лявата опозиция в лицето на БСП е от 15 души. В предишния мандат социалистите гласуваха "против" одобряването на заем от 67 млн. евро от Европейската централна банка за изграждане на системат за горене на отпадъци в ТЕЦ-София. Според тях ако ще има такава инсталация, тя трябвало да е не в столицата, а в село Яна, където е заводът за боклук.