След две години юридически битки Харви Уайнстийн и бордът на банкрутиралото му филмово студио стигнаха до сделка с повечето обвинителки на опозорилия се продуцент в сексуално насилие и тормоз. Споразумението не задължава Уайнстийн да се признае за виновен по нито едно обвинение или да плаща сам на обвинителките си, обясняват адвокатите му, цитирани от „Ню Йорк таймс“.

Съгласие за сделка са постигнали над 30 актриси и бивши служители на Уайнстийн, които са завели дела срещу него за различни сексуално престъпления, от тормоз до изнасилване, и ще си поделят компенсацията. С тази договорка се прекратяват почти всички дела, заведени срещу него или бившата му компания.

За да бъде легализирана, сделката трябва да бъде подписана от всички страни по делото и да получи одобрението на съда. Обезщетенията ще бъдат покрити от застрахователните компании, представляващи компанията „Уайнстийн“. Тъй като компанията е обявила банкрут, пострадалите трябва да търсят парите си от кредиторите ѝ. Изплащането на обезщетения ще бъде част от сделка за 47 млн. долара, с които ще се изплатят всички задължения на компанията, отбелязват адвокатите.

Повече от 12 млн. долара – 1/4 от цялата сума по сделката, ще бъдат заделени за покриване на част от съдебните разходи на Харви Уайнстийн, брат му Боб и други бивши членове от борда на компанията. Някои от адвокатите на ищците твърдят, че съвсем скоро Уайнстийн ще обяви личния си банкрут.

50-годишната Катрин Кендал, която обвинява бившия продуцент в тормоз от 1993 г., коментира, че не е доволна от предложението, но ще го приеме, тъй като не знае какво друго да предприеме срещу него, а и това ще отвори пътя на още ищци. Джини Харисън, адвокат на друга от жените, смята, че ако ищците продължат да настояват за по-добри условия, накрая ще останат с празни ръце – и твърди, че това е най-добрата сума, която може да се договори, предвид обстоятелствата и американското законодателство.

Сделката изчиства делата, внесени от няколко жени от 2017 г., когато историята с Уайнстийн за първи път видя бял свят. Въпреки че сред обвинителките му в медиите се наредиха познати имена като Гуинет Полтроу, Анджелина Джоли и Салма Хайек, нито една от тях не е завела дело. Извън сделката остава делото на актрисата Ашли Джъд, която настоява, че иска да види Уайнстийн с присъда.

Процедурата бе дълга и сложна – дори сделката да мине одобрението на съда, остават много неясноти – 18 от пострадалите жени ще трябва да си поделят 6,2 млн. долара, като всяка може да получи не повече от 500 хил. долара. 18,5 млн. долара ще бъдат отделени за жените, завели дела, както и за бъдещи ищци, като сумата там ще се определя спрямо тежестта на престъплението.

На 11 декември съдът вдигна паричната гаранция на Уайнстийн. В първите дни на януари бившият филмов продуцент ще бъде изправен пред съда в Манхатън по обвинения за сексуално насилие над две жени – изнасилване от 2013-а и насилствена орална любов от 2006 г. По това дело Уайнстийн се опита да договори сделка със застрахователите си, но те отказаха да поемат съдебните му разноски, в случай, че бъде намерен за виновен от съда.

"Площад Славейков"