Финансовият министър Владислав Горанов заяви пред бТВ, че президентът Румен Радев се държи като лидер на опозицията. Той коментира резервите на президента по повод повишаването на кредитния рейтинг на България.

"Повод за радост е всяко подобряване на външни оценки на държавата. Не съм съгласен да се вглеждаме в собствените си пръсти на краката, външните оценки са максимално обективни. Той е приел ролята на лидер на опозицията. За съжаление, понякога с това вреди. Той изрече, че външните инвестиции в България спадат, което не е вярно. С подобно говорене, основна цел на което е да отричаш всички добри постижения на правителството, ти влияеш на бизнес климата. Ако държавният глава по цял ден хули собствената си държава, как ще погледне един външен инвеститор. Изпълнителната власт има повече оперативна власт. Да бъдеш лидер на опозицията, бидейки, президент, е вариант", каза Горанов.

Водещата вметна, че "когато опозицията гласува с управляващите, все някой трябва да е опозиция". Темата обаче за съвместните гласувания между ГЕРБ и БСП не бе продължена.

Според Горанов развитието на икономиката се усеща от хората, "които са по-образовани, по активни, не разчитат само на солидарността на държавата". Финансовият министър изтъкна, че президентът се е припознал като наследник на тройната коалиция.

"Цитираше данни от един икономически бум", каза Горанов.

Той изтъкна, че държавата се връща на нива отпреди световната криза.

"Ние сме голяма партия, в последните години печелим повечето избори. Имаме самочувствието да даваме отговорите с факти. От кабината на изтребителя през върховен главнокомандващ до държавен глава има доста голямо политическо разстояние", каза още Горанов.

И заяви, че дебатът за конституционни промени е можело да бъде започнат още в началото на президентския мандат.

"Той предпочита да прави политика на противопоставяне. Самоцелното противопоставяне не е в полза", заяви Горанов.

Финансовият министър смята, че е имал нормална комуникация с Бисер Петков, който си подаде оставката като социален министър. Според него Петков е бил добър като експерт, което не винаги означава "политическо животно или управленец".