Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза в четвъртък, че Съединените щати са "много близо" до постигане на търговска сделка с Китай.

„Много се доближаваме до ГОЛЯМА СДЕЛКА с Китай“, написа Тръмп в Twitter. „Те го искат, както и ние.“

 

 

По време на редовен брифинг в сряда в Пекин, Гао Фън, говорител на китайското министерство на търговията, каза пред репортерите, че "икономическите и търговските екипи на двете страни поддържат тесен контакт",предаде Ройтерс.

Гао отказа да коментира възможни ответни мерки, ако Вашингтон наложи още мита върху китайските стоки този уикенд, съобщи британската агенция.

Съединените щати трябва да наложат мита върху китайски внос за почти 160 милиарда долара, включващ конзоли за видео игри, компютърни монитори и играчки в неделя.

Очаква се Тръмп да се срещне в четвъртък с търговските си съветници, за да обсъди този ход, казаха пред Ройтерс неназовани източници по-рано днес.

Решение за продължаване на налозите би могло да смути финансовите пазари и да провали преговорите между САЩ и Китай за прекратяване на 17-месечната търговска война между двете най-големи икономики в света.

Страните се споразумяха през октомври за сключване на предварително търговско споразумение, но преговорите не успяха да доведат до сделки за покупки на американски селскостопански продукти от Китай и отмяна на съществуващите мита, наложени от САЩ. Много анализатори очакваха сделка преди 15 декември.

Пекин заяви, че ще отмъсти, ако САЩ ескалира търговския спор.

През август Китай заяви, че ще наложи допълнителни мита от 5 и 10 процента върху стоки от САЩ за 75 милиарда долара в две части. Митата за първата част влязоха в сила на 1 септември, удряйки американски внос, включващ соя, свинско месо, говеждо месо, химикали и суров петрол.

Митата за втората част трябва да бъдат активирани на 15 декември, като засягат стоки, вариращи от царевица и пшеница до малки самолети и редкоземни магнити.

Китай също заяви, че ще възстанови на 15 декември допълнително мито от 25 на сто за автомобили, произведени от САЩ, и 5-процентово мито за авточасти, които бяха отменени в началото на 2019 г.