За два дни двама глобално известни дядовци изляха гнева си над 16-годишното шведско момиче Грета Тунберг, което стана световен символ на движението за опазване на климата.

Онзи ден бразилският предидент Жаир Болсонаро (64 г.) я нарече "пикла", защото разпространи в Twitter съобщение на Ройтерс за убийства на индианци, които се борят против изсичането на амазонската джунгла.

Вчера американският президент Донадл Тръмп (73 г.) я нарече "нелепа" и я нахока, че имала "проблем с овладяването на гнева си". Посъветва я "да иде на хубав старомоден филм с приятел".

 

 

 

 

Тръмп за втора година не успява да сдържи гнева си, че сп. "Тайм" не определя него за личност на годината, припомни Асошиейтед прес. През миналата година това беше германската канцлерка Ангела Меркел, тази година е Грета Тунберг. И в двата случая господарят на Белия дом реагира болезнено. През миналата година написа в Twitter, че Меркел "съсипва Германия".

Кой всъщност не може да владее гнева си - климатичната "Пипи Дългото чорапче", която не се срамува и страхува да говори открито за аутизма си, или двамата дърти нарциси, оглавяващи световни сили и заобиколени от пиар експерти?

Кой всъщност се държи като дете? Грета, която методично ги предизвиква, или разпенените лидери, изгубили контрол? Единият ѝ вика "пикла". Другият тропа с крак, че избрали нея, а не него. Живеем в световно междучасие.

Не съм привърженик на климатичния радикализъм, в чийто символ се превърна Грета Тунберг, но ми се струва, че всеки, който се нахвърля невъздържано върху нея, рискува да изпадне в карикатурното положение на Тръмп и Болсонаро.

Защото всеки, който я напада, забравя най-очевидното - тя е дете. Да нападаш дете е грозно.

Всяка грозна дума за Грета я прави по-силна, дори когато не е права.