Противно на опасенията и прогнозите, икономиката на САЩ все още пренебрегва търговските конфликти на президента Доналд Тръмп. Това се казва в статия на Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Работодателите прибавиха цели 266 000 позиции през ноември, а безработицата спадна до 50-годишен минимум от 3,5%, и то докато администрацията на Тръмп води болезнена търговска война с Китай, спорейки едновременно и с други търговски партньори.

И все пак икономиката едва ли е невредима. Фермерите страдат. Промишлените производители са затънали в спад. Бизнес инвестициите са по-малко, защото мениджърите не знаят кога или дали търговската враждебност, със своята мащабна мрежа от вносни мита, ще свърши.

Нещо повече, нова вълна от мита на Тръмп върху китайски стойки за още 160 милиарда долара се задава на 15 декември (освен ако не бъдат отменени при постигнатата предварителна договореност - бел. прев.). Тези налози биха ударили пряко американските потребители, които движат икономическия растеж и досега в голяма степен бяха пощадени от последиците от търговските битки на Тръмп.

Може ли икономика на САЩ, която нараства редовно, макар и по-слабо вече над едно десетилетие - най-дългия такъв период, да устои на промишления спад и на търговската война на САЩ?

Ето някои въпроси и отговори:

Как икономиката на САЩ устоява на заплахите?

Засега в САЩ търговските войни на Тръмп се отразяват предимно на фермите и заводите. А търговията, земеделието и промишлеността имат изненадващо малък дял в американската икономика.

Износът и вносът покриват само 27% от брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ. Само в Нигерия, Куба, Бурунди и Судан търговията представяла по-малка част от БВП в сравнение със САЩ, по данни на Световната банка.

Американските фермери са наказан от ответните мита на другите страни, особено от китайските налози за американската соя. До момента тази година земеделският експорт на САЩ бележи спад от 4%. На земеделието обаче се падат едва 0,6% от БВП.

Засегнати са и фабриките, тъй като митата на Тръмп качиха цените, плащани от производителите за вносни части. А ответните мита, които Китай и други търговски партньори на САЩ наложиха на американския износ, ограничиха достъпа до външни пазари.

Само че тъй като заводското производство покрива малка част от икономиката на САЩ, отражението засега е сдържано. Промишлеността осигурява 8% от американската заетост, което е по-малко спрямо пика от 32% през 1953 година. И произвежда едва 11% от БВП в сравнение с максималните 28%, също през 1953 година.

Някога промишленото производство бе водещ индикатор за останалата част от икономиката, казва Даян Суонк, главен икономист в счетоводната фирма Grant Thornton. "По-различно е, отколкото беше", допълва тя.

Ако търговското напрежение ескалира, повечето икономисти очакват икономиката на САЩ като цяло да издържи на щетите и да продължи да нараства, макар и скромно.

Как устояват американските производители?

Те очевидно изпитват затруднения. Индексът на Института за мениджмънт на доставките сочи, че заводското производство намалява четири поредни месеца. Ноемврийският резултат не покри дори най-ниските очаквания. Силен спад има при всички поръчки - новите, производствените и износните.

Забавиха се и темповете на наемане на персонал в заводите. Миналата година промишлените производители създаваха средно по 22 000 работни места на месец, което бе най-много от 1997 година. А досега тази година? Едва 5100 месечно. (През ноември производителите прибавиха 54 000 позиции, но на практика целият този растеж дойде от служителите на General Motors, които се върнаха на работа след стачката, приключила през октомври.)

Търговските конфликти на администрацията на Тръмп са причина за голяма част от неволите на промишления сектор. Агресивното и непредсказуемо налагане на мита от Тръмп парализира бизнес инвестициите, които спаднаха през тримесечията април-юни и юли-септември, след като през 2018-а и началото на тази година бележеха скок. Мениджърите не знаят кога ще приключат митата, дали ще ескалират, или пък кои страни Тръмп ще удари. Много производители отмениха решенията си за местата, на които да разположат заводи, за избора на доставчици или целевите продажби, докато не бъде възстановена прогнозируемостта в глобалната търговия.

По-широкото световно икономическо забавяне, свързано са отчасти, но не и изцяло с търговските конфликти, допринася за промишления спад.

Би ли могъл промишленият спад да засегне президентската надпревара?

Никой район в страната не е по-решаващ за изборните резултати от така наречения Ръждив пояс, включващ щатите Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин, където промишленият сектор остава основен работодател, но загуби работни места. През 2016 година Тръмп спечели на косъм и в трите щата с обещанието да подобри състоянието на тамошните заводи.

Демократите се надяват затрудненият промишлен сектор да им помогне да си върнат част от бялата работеща класа, която подкрепи Тръмп през 2016 година. Трудно е обаче да се прогнозира структурата на гласуване в ерата "Тръмп". Президентът вече лепва етикети на бъдещите си демократични опоненти, наричайки ги леви радикали, които биха били лоши управители на производствената база на Америка.

А и допитванията сочат, че мненията на избирателите за Тръмп не са толкова свързани с неговото управление на икономиката, колкото са били при предишните президенти.

Какво следва?

Светът на бизнеса очаква да види дали Тръмп ще изпълни плана си да наложи на 15 декември мита да допълнителен китайски внос на стойност 160 милиарда долара - стъпка, която би разширила обхвата на неговите вносни налози до почти всичко, което Китай доставя на САЩ. (Освен ако това не се промени при официално сключване на предварителната търговска сделка - бел. прев.)

Тези мита биха пренесли търговската война у дома при американските потребители, чиито разходи покриват около 70 % от брутния вътрешен продукт на САЩ. Първите мита върху китайски стоки, наложени миналата година, целяха до голяма степен да пощадят обикновените домакинства. Те засегнаха основно промишлени стоки. Митата на 15 декември обаче биха ударили по играчките, смартфоните и други вид електроника и вероятно биха принудили много търговци на дребно да вдигнат цените за потребителите.

Услуги като търговията на дребно започват да изглеждат уязвими. Макар все още да сочи растеж, индексът на мениджърите по доставките за сектора на услугите значително се понижи през последната година.

"Търговската война започва да се материализира от страната на услугите", коментира Марк Занди, главен икономист в Moody's Analytics.

Напълно възможно е потребителите да могат скоро да си отдъхнат. Американските и китайските преговарящи се опитват да приключат работата по скромно предварително търговско споразумение. И Тръмп може да склони да отмени или отложи митата, предвидени за 15 декември.

Само че дори така наречената сделка Етап 1 едва ли би решила конфликта САЩ-Китай. Двете най-големи икономики в света ще трябва да се изправят пред най-трънливите въпроси, които ги разединяват: широко разпространените твърдения, че Пекин краде технологии, принуждава чуждестранни компании да издават търговски тайни и нелоялно субсидира китайски компании.

"От решаващо значение е президентът (Тръмп - бел. прев.) да стигне до някаква договореност с Китай", допълва Занди. "Ако вместо това той допълнително разпали войната, икономическите щети ще станат сериозни, а рецесията догодина - вероятна", заключава икономистът.