"Търсим вариант средствата за ВАР да не бъдат платени от клубове. Нали държавата постоянно изявява желания за подкрепа на българския футбол. Както подкрепиха някои клубове с осветлението, нека помогнат и с въвеждането на тази система. Нещо дребно ще платят и клубовете... Трябва с колегите да видим откъде ще дойде финансирането. Трябва да се предвидят средства за въвеждането на ВАР, защото много клубове няма да могат да си го позволят."

Това заяви собственикът на "Лудогорец" Кирил Домусчиев пред журналисти след днешното заседание на Изпълкома в оставка на БФС, чийто член е и той. 

Въвеждането на Видеоасистента на рефера е обсъждано на сбирката по предложение на Домусчиев. Взето е решение за стартиране на проекта, има и отговорник в съдийската комисия.

Преди дни бизнесменът разкритикува съдията Георги Кабаков заради спорни отсъждания на двубоя "Лудогорец" - "Черно море" (1:1). И се обяви за това ВАР по-скоро да навлезе в българския футбол.

"На предишния Изпълком тази точка е обсъждана. Бяха поканени хора от съдийската комисия да ни кажат къде сме ние. Това е трябвало да бъде направено отдавана (въвеждането на ВАР, бел. ред.). Притесненията са, че националният отбор на България трябва да играе на стадион с инсталиран ВАР. Но това не е да дойде едно микробусче. Хората от УЕФА бяха притеснени да не играем домакинския си мач в Унгария в Будапеща (баража за Евро 2020 от Лигата на нациите, бел. ред.). Колкото по-бързо го вкараме, толкова по-добре. Това ще даде не само справедливост,  продължи Домусчиев. 

- Догодина няма да можем да играем в групите на Лига Европа без ВАР. Трябва съдиите да имат постоянна практика с ВАР. За съжаление сме закъснели. Тепърва екипът към съдийската комисия трябва да събира оферти и предложения, след което да вземем решение кое е най-изгодното. Ще има много работа по самите стадиони. Ще има и проблеми със стадиони, на които имаме проблеми да инсталираме телевизионни камери, камо ли пък камери за ВАР."

Дали Кирил Домусчиев би останал в следващия ИК на БФС? И какъв трябва да е наследникът на Борислав Михайлов?

"Много ми е важно да видя кой е кандидат за президент на БФС и ако получа покана и считам, че мога да съм полезен, бих приел да бъда член на Изпълкома. За мен е важно дали ще мога да работя с него. Ако искаме да сме част от УЕФА, трябва да вървим по правилата. Няма искам и не искам. Българските клубове и българското съдийство трябва да се развиват. Трябва новият президент да е човек с характер и да налага мнение, да знае как се управлява бизнес, да бъде авторитет. Това са основни изисквания, мои лични към човека, когото бих подкрепил."

Босът на "Лудогорец" иска "голям отбор" за съперник на тима на 1/16-финалите на Лига Европа през февруари догодина. И се надява на добра зимна подготовка на отбора му, за да могат "орлите" да се противопоставят.

По думите на вицепрезидента на централата Атанас Фурнаджиев, родният футбол вече се стабилизирал след сътресенията от последните два месеца с расисткия скандал на мача с Англия, оставките и борбата за власт.

Ето какви решения са взети на днешното заседание, според официалния сайт на БФС:

"Днес, 13 декември, се проведе последното редовно заседание на Изпълнителния комитет на Българския футболен съюз за календарната 2019-а година. На него членовете на ИК приеха предложенията за дневен ред на насрочения за 7 юни 2020-а Конгрес на съюза, както и предложенията за комисии за подготовката на Конгреса, в т.ч. Комисия за промени в Устава на БФС.

Прието бе и предложението за бюджет на Българския футболен съюз за 2020-а година според гласувания на общото събрание от 2018-а програмен бюджет.

Членовете на Изпълнителния комитет гласуваха и промените в състава на Съдийската комисия към БФС, предложени от председателя й Костадин Стоичков. В новия състав е включена и позицията "Ръководител на проекта VAR", която ще се изпълнява от Петър Петров. Той ще има задача да представи на специално сформираната Комисия за въвеждане на видео асистент арбитрите различните варианти за вкарване на нововъведението в употреба.

По предложение на първия вицепрезидент и ръководител направление ДЮФ Емил Костадинов и на техническия директор на БФС проф. Лъчезар Димитров за селекционер на националните юношески отбори до 17 години бе назначен Йордан Петков."