Efbet внесе в КЗК жалба срещу „Националната лотария“ за нелоялна конкуренция чрез неплащане на държавни такси в пълен размер. Както Mediapool съобщи, няколко институции проверяват сигнал за сгрешено, по-ниско от дължимото облагане на „Националната лотария“, което е причина за внасяне на по-малко дължими такси за хазартна дейност. Сигналът е внесен до Главна прокуратура, Специализирана прокуратура, Министерство на финансите и Националната агенция по приходите.

Проверката за пропуск в облагането на „Националната лотария“ от комисия по хазарта, бе потвърдена от министър Горанов по бТВ в предаването „Лице в лице“ вчера.

Агенцията за държавна финансова инспекция трябва да установи дали е допусната сериозна грешка в начина на облагане на лотарията през годините, която може да се окаже причина за ощетяването на хазната с 250 милиона лева.

Според чл. 30, ал. 3 от Закон за хазарта за поддържането на лиценз за организиране на хазартни игри – традиционна лотария, томбола, моментна лотария, тото, лото и бинго, се събира държавна такса в размер на 15 на сто върху стойността на направените залози за всяка игра.

Дружествата „Ню Геймс“ АД и „Национална лотария“ АД, които имат лиценз за „моментни лотарийни игри“, декларират и внасят от години пред ДКХ не изискуемите по закон 15% върху общата сума на залозите (сумата на продадените лотарийни билети или сумите, постъпили от залози), а 20% върху „такси и комисионни за участие“, което представлява значително занижена сума за облагане.

Организатор със същия лиценз е ДП Български Спортен тотализатор, който заплаща към хазната 15 на сто върху стойността на направените залози за всяка лотарийна игра, за разлика от „Национална лотария“, която внася 7 на сто такси за същата дейност.

В предаването „Лице в лице“ на бТВ министър Горанов коментира: „Нека не бързаме, свидетели сме как много хора са се облагодетелствали за сметка на хазната както по отношение на ДДС, така и по отношение на други налози, които по закон са предвидени да са в полза на бюджета. Дали допускам, че някой може да се облагодетелства от приходната част на бюджета, спестявайки плащания? Да, има го, нарича се избягване на плащане на данъци, криминализирано в наказателния кодекс.“