С нов закон за ВиК и отчети от министъра на регионалното развитие два пъти в годината за напредъка по Стратегията за развите на ВиК сектора - така властта ще започва да се бори с водните кризи в страната. Решението е на Народното събрание, което задължи министър Петя Аврамова да публикува за обществено обсъждане новия проектозакон до 15 май догодина. От БСП, откъдето поискаха разискванията по темата днес в парламента, искаха срокът да е април догодина, но ГЕРБ редактира идеята.

Отчетите по стратегията пък ще са през юни и декември. Социалистите настояваха стратегията да бъде и актуализирана, но и това предложение не мина. Ще се прави обаче анализ, стана ясно от изявленията на управляващите от трибуната. Действащият документ е с хоризонт до 2023 г.

Конкретният повод Народното събрание да дискутира състоянието на водния сектор е водната криза в Перник и изчезването на водата от язовир Студена. На територията на България обаче проблем с водата има не само там - над 300 000 граждани в момента живеят на воден режиш, има риск да станат и повече - заради тежкото състояние на ВиК и в Шумен. Там не само има проблем, а и със съдебно решение бе обявено, че водата не е годна за пиене заради влошено качество. Въпреки това цената е сред най-високите в България, а местния воден оператор с принципал МРРБ е в незавидно състояние и с дългове за ток. Темата бе актуална и по време на местните избори. 

На фона на вероятното поскъпване на водата от догодина - при това и в Шумен, министър Аврамова заяви, че "цената на водата ще остане социално поносима и през 2020 г." Не стана съвсем ясно какво точно значи това, при положение, че в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) има доклад, който предвижда поскъпване на много места в страната. Включително и в Перник, чийто воден режим никой не знае още колко дълго ще продължи.

Корнелия Нинова като лидер на БСП посочи над 7 проблема във ВиК сектора, обвинявайки, че гражданите плащат все по-скъпо за несвършената от институциите работа. От БСП поискаха и въвеждане на водни помощи за социално слави граждани - по подобие на енергийните помощи. От думите на министър Аврамова пък се разбра, че ще бъде заложено в бъдещия проектозакон за ВиК.

„В новия закон за ВиК ще бъде заложено, че цената на водата ще бъде в социално поносимите граници. Ще търсим други регулаторни механизми, които да подпомогнат съществуването и нормалната работа на ВиК дружествата“, каза Аврамова.

Трябва да се осигурят и допълнителни финансови инструменти за увеличаване на инвестициите в сектора и повишаване на контрола по тяхното изпълнение, каза още министърката.

По темата с водния режим в Перник министърката поиска "да не се сатанизира ВиК дружеството и да се позволи на работещите там да се справят със ситуацията" - защото и тези хора живеели в града с воден режим.