Агенцията по кадастър на Холандия – това е един от основните партньори в работата на родната Агенция по геодезия, картография и кадастър, откъдето сравнително младата в България институция, черпи опит. Поземлената администрация в Холандия работи повече от два века и експертите й и постиженията й са сред водещите не само в рамките на Европа, но и в световен мащаб. Сътрудничеството с АГКК датира от създаването на българската агенция през 2000 г., като оттогава са изпълнени няколко съвместни проекта, свързани с изготвяне на изследвания и анализи, подобряване на обслужването на клиентите и популяризиране на дейностите по геодезия и кадастър.

В годините са проведени и обучителни сесии и семинари. Обмяната на опит включва информация за поземлена администрация, мястото на двете агенции сред държавните институции, както и отношенията с потребителите на пространствена информация, финансирането на агенциите и структурата на разходите им, правната рамка.

Сред основните теми в сътрудничеството е и архитектурата и управлението на информационните технологии – информационни системи, инфраструктура на данните и процеси при тяхната обработка, стратегии и цели. Специална сесия е проведена и на тема имотния регистър в Холандия, в резултат на която българските експерти са се запознали с процесите по имотната регистрация, позволявайки им да направят сравнение между системите в двете държави.

Холандската агенция е отговорна и за специализирания кадастър в страната – затова и обменът на опит включва и въпросите, свързани с картите на кабели и тръбопроводи – законова рамка, отношения между собствениците на данни и сътрудничество при тяхното използване.

Пред 2018 г. екип от АГКК посещава централата на холандските си колеги, за да се запознаят на място с институционалната рамка и организационната структура на Холандската Агенция по Кадастър, системата от ключови регистри и ползваните портали за пространствени данни.

От АКГГ смятат, че от холандците може да се почерпят добри практики като единен ГЕО портал, който обединява множество тематични карти, използвани от всички заинтересовани страни; представяне на процедурата по отразяването на нотариалните актове в разработената от тях информационна система; представяне на топографски карти в мащаб до 1 : 10 000, различни начин по актуализиране на топографските карти, които обхващат съчетание на въздушно орто-фото заснемане и 360-градусово наземно фото заснемане, 3D кадастър; маркетингови стратегии и проучвания на удовлетвореността на клиентите; организация на контактния център с клиенти и др.

Освен с Холандия, АКГГ работи в сътрудничество с останалите европейски страни, а подписани меморандуми за сътрудничество има още с Южна Корея и Северна Македония.

Пред 2019 г. Българската институция бе домакин на конференция и пленарна сесия на Постоянната комисия по кадастър на Европейския съюз (ПКК). Участие взеха представители на 22 държави, от които 19 членки на ЕС. Представители на национални агенции от цяла Европа споделиха своя опит и представиха редица казуси. Бяха представени и проекти, разработени и изпълнявани от европейските неправителствени организации в сектора.