За бизнес в "облака" се говори вече от десетилетие, но до преди няколко години обикновено ставаше дума за решения, които трябва да се нагаждат към нуждите на компаниите. Сега обаче, все повече се предлагат услуги, специално разработени за спецификите, които конкретната компания търси.

Доскоро облачните решения бяха опция и основно за наистина големите компании - но спадът на цените и на хардуер, и на софтуер, и разширяването на пазара позволява вече и далеч по-малки фирми да се възползват от тях.

Прекрасен пример са услугите за видеонаблюдение в офиса - ключова от гледна точка на сигурността и на контрола върху работата.

Доскоро това беше скъпо удоволствие, при което компанията трябва да избира между или много евтини, или много скъпи камери, ограничени са възможностите за следене от разстояние, услугата често е нестабилна, записът закъснява или накъсва. А самите записи трябваше да се съхраняват на допълнителни сървъри, които пък имат нужда от допълнителна защита и нива на сигурност.

Съвременните облачни решения решават голяма част от тези проблеми, както е например случаят с услугата A1 Video Security. Човек може да избере по-бюджетни камери за определени точки на офиса, водоупорни за паркинга, такива с висока резолюция за специфични зони. Софтуер може да преценява кога да започне да записва - ако някой навлезе в дадена зона или пресече линия в полезрението на камерата. А самите записи се пазят на един или дори два облачни сървъра, чиято сигурност влиза в цялостната услуга.

Както повечето продукти на А1, камерите са достъпни и на изплащане. Налични са и приложения за следенето им както на компютър, така и на смартфон. А големите компании, които искат да разположат цялостна система за видеонаблюдение, получават помощ в проектирането, инсталирането и пускането ѝ в експлоатация от същата компания и не се налага да работят с една фирма за хардуер, друга за софтуер, докато сами се мъчат как да планират нещо непознато за повечето бизнеси.

Софтуерът вече е способен да разпознава лица, да брои хора, да разпознава регистрационни номера, или да показва концентрация на хора чрез сензори за топлоизлъчване. От една страна, това са идеални функции от гледна точка на сигурността и биха свършили прекрасна работа в огромна сграда, където е нужно да има мониторинг център с видеостена, системи за контрол на достъпа и пр. От друга, те могат да дадат уникална информация и от чисто бизнес гледна точка - колко души са в магазина в момента, в кои части има струпване на хора, т.е. по-голям интерес и човекопоток, и други. 

И всичко може да се следи отново през най-важния компютър на съвременния човек - смартфона.

А1 предлагат и друга ключова услуга за бизнеса - A1 Smart App, приложение, разработено конкретно за вашата фирма и вашите нужди.

Доскоро това означаваше 5-цифрена сума и дълги дискусии с ИТ-та. Когато обаче е налице опитът на подбрани хора, които познават най-ефективните и удобни интерфейси, създаването на персонално приложение на една компания е далеч по-лесно. 

И макар все повече компании да си поръчват приложения, това засега все още е предимство на най-големите - което означава, че един малък или среден бизнес ще се отличава от конкурентите с подобна услуга. Изследванията сочат, че всяка компания има потенциал за 80% ръст при добра маркетингова стратегия, насочена към онлайн присъствие и комуникация с клиентите. 

А ако локацията на вашия бизнес е ключова, от телекома предлагат и все още новата концепция за "виртуална разходка" - А1 SmartView. Това се постига с висококачествени 360-градусови изображения, като услугата включва още панорамни снимки от въздуха, заснети с дрон, VR видео, слайдшоу видео и др., които ще позволят на хората да усетят атмосферата в обекта ви, още преди да са го посетили.