По какви правила БСП ще избира лидер с пряк избор сред всички членове на партията - това се очаква да е основна тема на сблъсъци на заседание на Националния съвет на партията, който ще се проведе днес. Прекият вот за председател бе наложен от настоящата лидерка Корнелия Нинова в устава, вече имаше и опит да се приложи преждевременно на практика. Неуспешен. Нинова драматично подаде оставка след загубата на евроизборите, настояваше да се проведе пряк избор за нов председател, на който тя да се яви... но се оказа, че това няма как да стане. Последва оттегляне на оставката. 

Пряк избор обаче ще трябва да се проведе за първи път през април 2020 г. 

Правилата за този вот пишеше специална комисия в БСП. Според информация на Клуб Z обаче тази комисия така и не ги е приела. В резултат Изпълнителното бюро на левицата, начело с Нинова, е решило да ги внесе днес на вниманието на Националния съвет от името на самото ръководство. Очаква се обаче това да породи напрежение сред делегатите днес. Не е тайна, че Нинова има опозиция в рамките на партията и заседанията на пленума в последно време не са никак спокойни.

След местния вот 50-ина души от 183-членния Национален съвет поискаха директно оставката на председателката. За пореден път. 

Кой и защо гласува за Сотир Цацаров в КПКОНПИ?

Напрежение се очаква днес и заради сюжет от изминалата пленарна седмица. Въпреки че Нинова и партийното ръководство твърдят, че е имало ясно политическо решение на парламентарната група да се гласува "против" избора на Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ, 27 социалисти направиха точно обратното. Както Клуб Z писа - част от тях са обявили и предварително, че ще подкрепят бившия главен прокурор да ограви антикорупционната комисия. Но те били едва трима. Сред останалите мотивите да нарушат "партийната повеля" били различни. Сред тях - дори най-обикновен бойкот на Нинова.

Според неофициалната информация човекът, който е агитирал за вот "за" Цацаров, е заместникът на Корнелия Нинова в парламентарната група Драгомир Стойнев. След вота в сряда, който донесе напрежението в левицата, той не се е появявал в Народното събрание. 

И още един текущ казус се очаква да е в дневния ред на Националния съвет на БСП днес - каква е позицията на партията по предложението на ГЕРБ за установяването на "независим прокурор", който да разследва главния прокурор. Идеята на властта бе представена като положителен отговор на препоръките на Венецианската комисия за реформа в държавното обвинение и съдебната власт, обявени по-миналия петък. Съмнения обаче има дали предложенията на правосъдния министър Данаил Кирилов не противоречат на конституцията и наистина ли следват препоръките или по-скоро ги заобикалят. Предложението гласи, че "независимият прокурор", който ще разследва главния, ще се избира от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. От който обаче главният прокурор е част - с право на глас. "Независимият" ще бъде "освободен" от конституционната норма, предвиждаща, че всички обвинители са подчинени на главния прокурор. Очаква се по последната тема Министерският съвет да сезира Конституционния съд още идната седмица. 

Според предварителните очаквания - не е изключено БСП да се обяви "против" идеята на ГЕРБ - с мотив, че тя няма да сработи.