Върховният съд на САЩ прие да разгледа искане на президента Доналд Тръмп неговите лични данъчни и финансови данни да бъдат запазени в тайна, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Най-висшата съдебна инстанция в страната ще разгледа въпроса през март и ще постанови решението си през юни 2020 г. Тогава ще е разгарът на предизборната кампания на президента за втори мандат. Вотът е през ноември.

Съветникът на Тръмп Джей Секулоу изрази задоволство, че Върховният съд е приел да разгледа три дела във връзка с достъпа до финансова и данъчна информация на държавния глава, поискан от комисии на Конгреса и нюйоркски прокурор.

Президентът на САЩ загуби няколко съдебни битки по въпроса на по-ниски инстанции. 

Тръмп наруши десетилетна традиция, отказвайки да публикува данъчните си декларации по време на кампанията за спечелените от него избори през 2016 г.

Броени часове по-рано вчера, правната комисия към контролираната от демократите Камара на представителите одобри двете точки от обвинителния акт срещу президента - за злоупотреба с власт и възпрепятстване на разследване на Конгреса. Очаква се другата седмица долната камара на законодателния орган да гласува в пълен състав за импийчмънт на държавния глава.

Това означава, че до няколко седмици Тръмп ще бъде изправен и пред Сената. За да се стигне до импийчмънт, "за" това трябва да гласуват 2/3 от сенаторите. Горната камара на американския конгрес, за разлика от Камарата на представителите, е доминирана от Републиканската партия.