Северна Корея обяви, че е извършила нов тест на полигона си за изстрелване на сателити и ракети с голям обсег Сохе. Севернокорейската държавна информационна агенция КЦТА определи изпитанието като ключово важен тест, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Изпитанието било е проведено вчера с цел засилване на "стратегическите ядрени възпиращи способности" на страната, твърди КЦТА. Не се уточнява обаче за какъв тест става дума. 

"Още едно значимо изпитание бе проведено на 13 декември 2019 г. от 22,41 ч. до 22,48 ч. местно време на космодрума Сохе", се казва в съобщението на КЦТА, цитирано от ТАСС.

"Новият ключов тест бе извършен успешно", допълни говорител на севернокорейската Академия, цитиран от КЦТА, предаде Франс прес.

Преди време американски представители казаха, че Пхенян е обещал да закрие полигона Сохе, припомня Ройтерс. Новината, съобщена сега от Северна Корея, навежда на мисълта, че страната се подготвя да направи нещо, за да провокира САЩ, ако Вашингтон не направи отстъпки, за да се излезе от безизходицата в преговорите по севернокорейската ядрена програма, отбелязва Асошиейтед прес.

Според южнокорейския министър на отбраната Джон Кьон-ду новото изпитание е било на двигател, предаде Ройтерс.

Северна Корея извърши от Сохе изстрелвания на сателити в последните години, както и изпитания на ракетни двигатели с течно гориво, припомня АП.
Новият тест дойде в момент, в който постоянният представител на САЩ в ООН Кели Крафт разкритикува севернокорейските балистични изпитания и ги определи като дълбоко контрапродуктивни и рискуващи да затворят вратата пред перспективите за договаряне на мир. Тя направи тези изявление на заседание на Съвета за сигурност на ООН, припомня АП.

Крафт припомни и севернокорейските намеци за подновяване на сериозните провокации, които според нея биха могли да означават, че Пхенян може да изстреля космически апарати посредством технологията на балистични ракети с голям обсег или да изпита междуконтинентални балистични ракети, които са проектирани, за да атакуват САЩ с ядрени оръжия.

По думите й администрацията на президента Доналд Тръмп е готова да бъде гъвкава и да предприеме конкретни, паралелни стъпки към споразумение за подновяване на преговорите, но Северна Корея определи изказванията й като враждебна провокация и предупреди, че Вашингтон може да пропилее шансовете си да спаси крехката си ядрена дипломация.