"Да, България" да бъде забранена, защото била "прокурорска" партия. Радан Кънев да бъде изключен от Европейската народна партия, защото си позволявал да критикува премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Неправителствените организации, които задават въпроси при изслушването на кандидата за главен прокурор (вече избран за такъв и в очакване да встъпи предсрочно в дръжност на 18 декември) Иван Гешев, са противоконституционни. А председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов бил лидерът на неолибералите в България.

Тези свои мисли сподели в ефира на БНТ депутатът от ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков, който бе поканен в ефира на националната телевизия по повод студентското шествие от 14 декември 1989-а. След като разказа спомените си за тази паметна дата, разговорът се прехвърли на теми от злободневието. Първата от които - президентът Румен Радев и опозиционното му говорене срещу властта. 

"Едно е да гледаш от самолет, друго е да ходиш по места и да виждаш живия живот. Той каза, че ГЕРБ е в залеза своето управление. Това не може да го каже държавен глава, освен ако не е крайно необективен. А само тази година имаше два вота – гласът народен и божий определя кой залязва и кой изгрява. Той определи, че партия ГЕРБ не залязва и това беше вот на доверие на управлението на г-н Борисов", започна Марков.

След което разказа, че покрай местните избори обикалял на терен и видял "бодра смяна" от ГЕРБ-ерки – красиви и кадърни жени на различни позиции в местната власт в момента.

"Не е добронамерен коректив, защото това, което говори не е вярно. Дайте да видим кой е залез: БСП залязва 30 години в София! 30 години! Няма светлина в тунела!", върна се на темата "Радев" Марков.

- Аз ви питам за президента, а вие говорите за БСП, прекъсна го водещият Георги Любенов. И получи в отговор:

"Той е говорител на БСП! Той е лидер на БСП и говори неверни неща! Залязла е алтернативата в България, защото не ги бива. Защото няма такива бесепарки в България каквито има герберки!"

По думите му догодина имало футболни първенства, от които хората щели да се вълнуват, а не избори, от което следвал изводът:

"Как така ГЕРБ ще залязва!?

Като юрист бе помолен да коментира и идеите на президента за дебат за мястото на прокуратурата, което минава през изменения в Конституцията. По думите му "България няма потенциал в момента да свика Велико народно събрание. Нямаме силни партии, нямаме добри юристи, няма и политическа воля. Иначе г-н Радев е хубаво да направи този дебат."

Бе попитан и за обществената съпротива срещу избора на Гешев - който бе единственият кандидат за наследник на Сотир Цацаров.

"Всички тези приказки, че трябвало да има състезателност, са едни нечувани щуротии. ВСС не е хиподрум. Нито главните прокурори са жребчета или кобили да се надбягват", започна Марков.

И атакува конкретно "Да, България", част от коалицията "Демократична България", непонятно защо, определяйки я като "прокурорска" партия. По пътя го отнесе и евродепутатът на ДБ Радан Кънев:

"Прокуратурата, изборът на главен прокурор, е работа на ВСС. Не е работа на партията "Да, България", която трябва да е забранена, защото тя е прокурорска и не може да се меши в съдебната власт! Радан Кънев трябва да бъде изхвърлен от ЕНП, защото злослови срещу българския премиер.

Така че беше излишен този цирк."

Марков продължи с коментар по процедурата, определена от ВСС, за избор на обвинител номер едно:

"Министърът чете въпроси от НПО... Че кои са НПО-тата в България, бе! Кой е гласувал за тях? Че те по чл. 12 от Конституцията нямат право на политически изказ, камо ли цели! Освобождава българският съд убийци по писма на НПО-та! Това е трагедия!"

На контравъпрос за признанието на Борисов, че е имал пряко отношение в избора на Панов, Марков отвърна, че не бил питал премиера. Но пък изрази становище за Панов:

"Сега, не съм го питал премиера, че е избрал Лозан Панов. Имам информация само кой го е издигнал. Г-н Панов, това, което съм чувал за него е, че е добър юрист, само че той трябва да научи нещо много важно, което е свещено правило: съдиите и магистратите говорят с решенията си. Който го сърби за политика, да заповяда – партии много. Ето, и Слави ще има сега партия и т.н.

Лозан Панов е лидерът на неолибералите в България! Той говори дитирамби, щото ги чете, те му ги пишат."

Георги Марков е депутат от Великото народно събрание, тогава от СДС. Става конституционен съдия и е сред гласовете, спрели текстове от закона за разкриване на досиетата на тоталитарните служби, приет от кабинета "Костов" (въпросното решение на КС е взето с минимално мнозинство - тоест 1 глас е бил решаващ - б.р.). По-късно Марков бе обявен за агент "Николай" на Държавна сигурност от действащата комисия по досиетата. Беше част от партията на Яне Янев - "Ред, законност и справедлиност" - дори неин първи председател. Политическата му кариера в последствие продължи в ГЕРБ и в момента е народен представител от партията на Бойко Борисов.