Водният режим в Перник, обявен на 18 ноември заради критично ниските нива на язовир "Студена", ще става още по-строг от понеделник. Планът е вместо по 10 часа на ден, както е сега, перничани и живеещите в близки населени места, да имат течаща вода само по 6 часа в денонощие - от 16 до 22 часа. От въвеждането му режимът беше двуразов - вода имаше в продължение на 5 часа сутрин и 5 часа вечер. Сега остава само вечерното пускане. 

Очаква се в понеделник измененията да бъдат одобрени и въведени, за тогава е планирано и заседанието на кризисния щаб, обяви кметът Станислав Владимиров, цитиран от БНР. Въвеждането на нов, по-затегнат режим е по настояване на ВиК-Перник, тъй като хидравличните удари при пускането на водата два пъти дневно причиняват аварии. А водопреносната мрежа на Перник е силно амортизирана. За авариите, причинени от пускането и спирането на водата два пъти дневно предупреди още преди дни и министърката на регионалното развитие Петя Аврамова, която е принципал на ВиК дружествата. 

По думите на Владимиров Перник ще живее без постоянна течаща вода до края на март или началото на април догодина. Това показват предварителните прогнози - през пролетта надеждите са, че язовир "Студена" ще се напълни.

Причините за безводието и изпразването на язовира вече са обект на проверка на специализираната прокуратура. Тя е компетентна да разследва, когато има съмнения или данни за престъпления, извършени от висши държавни длъжностни лица. Районната прокуратура в Перник изпрати документите преди ден, като в постановлението се казва, че има данни за бездействие на министрите на регионалното развитие и на околната среда. Дали тези данни са достатъчни за образуване на досъдебно производство и от спецпрокурорите - предстои да се разбере. 

Освен прокурорски проверки, кризата в Перник доведе до оставки - на областния управител от ГЕРБ Ирена Соколова и на бившето ръководство на ВиК. Народното събрание пък преди ден - след дебати по настояване на левицата - задължи регионалното министерство до 15 май догодина да представи проект на нов закон за ВиК. Министърът пък два пъти годишно ще отчита пред депутатите напредъка по националната стратегия за водния сектор, която е с хоризонт до 2023 г.