Премиерът на Северна Македония Зоран Заев обяви, че в началото на януари догодина ще се срещне с българския премиер Бойко Борисов, за да разговарят по въпроса за съществуването на македонски език, съобщи БТА, позовавайки се на Радио "Свободна Европа". По думите на премиера на западната ни съседка очакванията са за открит и приятелски разговор, а не за спорове кой какво е казал първи.

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски на свой ред поиска парламентът в Скопие да приеме резолюция за защита и потвърждаване на спецификата на македонския език.

Заев каза, че е недопустимо през 21 век да говорим за езика, за въпросите на идентичността, тъй като, както подчерта, това са приключени въпроси.

"Ние сме приятелски страни и такива несъзвучни тонове са недопустими когато през 21 век говорим за идентичност, изцяло вписана във всички анали, във всички документи и във всички международни организации. Бях аплодиран и от българските депутати, когато говорех на македонски език в Европейския парламент", каза Заев.

Мицкоси на свой ред заявява във фейсбук:

"Впрочем тази резолюция (за която настоява да бъде приета от парламента - б.р.) няма да означава никаква претенция, а потвърждение на нашето становище и изпращане на политическо послание, че като държава ние все пак имаме гръбнак и свой език, различен от всички други, по който се разпознаваме и се различаваме от останалите. За такава резолюция би било добре да се произнесе и Зоран Заев и се надявам, че този път няма да се двоуми и да мълчи".

Темата за езика на западната ни съседка пак е на дневен ред, след като вчера президентът на Северна Македония заяви, че "македонският език и македонската нация са факт, македонският език е лингвистичен факт от десетилетия и това е потвърдено и на международно ниво". 

Той обърна внимание, че и Преспанският договор се позовава на Конференцията на ООН от 1979 г., по време на която македонският език е номиниран като един от езиците от южнославянската група и е международно признат.

Преди това учени в Северна Македония излязоха с позиция, на която пък БАН отвърна. В резултат Пендаровски бе цитиран да казва от в. "Свободен печат", че "позицията на българските академици, че не съществува македонски език, е анахронизъм за ХХ и ХХI в.

По-рано днес пък Бойко Борисов, на форум за Западните Балкани в София, каза, че се надява "скоро Северна Македония, вече 30-и член на НАТО, да покаже разликата в развитието си".