Режисьорът Роман Полански говори пред френското списание "Пари мач" за първи път, след като срещу него бе повдигната нова порция обвинения в изнасилване. И обяви, че медиите се "опитват да го представят като чудовище", предава Франс прес, цитирана от "Гардиън".

Любопитното е, че Полански обвинява за това и Харви Уайнстийн.

Според него бившият холивудски продуцент се е опитал да го брандира като "изнасилвач на деца", за да му попречи (неуспешно) да спечели "Оскар" през 2003 г. за "Пианиста".

Полански напуска Щатите още през 1978 г., след като признава, че е изнасилил 13-годишното момиче Саманта Гаймер. Той определя последните обвинения в сексуално насилие за "абсурдни".

Пред списанието твърди, че "категорично отрича" да е изнасилвал френската фотографка Валентин Моние в ресторанта си през 1975 г.

"Разбира се, аз нямам никакви спомени, тъй като това е грешно", споделя Полански пред списанието. "Очевидно да ме обвиняват в изнасилване вече не е сензационно повече, затова трябва да се добави нов пласт. Аз не бия жени", подчертава режисьорът.

Моние, която по това време е 18-годишна моделка и актриса, представи версията си пред "Парисиен", докато новият филм на Полански "Офицер и шпионин" бе представен във френските кина миналия месец. Тя настоява, че Полански се е опитал да ѝ даде хапче, докато я биел.

След като режисьорът отхвърли обвиненията, той се насочи към Уайнстийн. Според Полански продуцентът повел кампания за разпространяване на слухове, за да намали шансовете му да спечели "Оскар", след като "Пианиста" е награден за "Най-добър филм" и "Най-добър режисьор" на наградите "Бафта".

Уайнстийн се надява продуцираният от него филм "Чикаго" да обере "Оскарите" (в крайна сметка печели шест, сред които и за "Най-добър филм").

"Именно той изрови делото ми със Саманта Гаймер отпреди 26 години, за което вече никой не се интересуваше", оповести Полански.

Режисьорът изтъкна, че е признал за изнасилването на 13-годишното момиче, за избегне по-сериозни обвинения.

Полански провокира множество критики на тазгодишния фестивал във Венеция през август, когато се сравни с герой от филма си - Алфред Драйфус, еврейски офицер, който незаслужено е наказан от френската армия в края на XIX в.

Режисьорът сподели, че е толкова открит заради семейството си.

"Свикнал съм на лъжите, кожата ми стана по-дебела. Но за децата и Еманюел (съпругата му е френската актриса Еманюел Сение) е ужасно. Те страдат много. Те са обиждани и заплашвани в социалните мрежи", посочва той. "Разбира се, че аз съм виновен", признава 86-годишният мъж пред списанието. "През 1977 г. допуснах грешка и моето семейство я плаща половин век по-късно".

Полански обвини медиите, че го атакуват с "невероятно насилие".

"Фокусират се върху всяко ново грешно обвинение без значение колко е абсурдно, защото така отново могат да разкажат онази история. Това е като проклятие, което продължава да се повтаря и не мога да направя нищо по въпроса".

Режисьорът е убеден, че Гаймер, която го обвини, че я е дрогирал и изнасилил в имот на Джак Никълсън в Лос Анджелис, е пострадала повече от поведението на медиите, отколкото от това, който той ѝ е причинил.

"Тя и нейното семество страдаха, за това, което сторих и въпреки мен - то продължава". 

Полански е "персона нон грата" в Холивуд и не се връща в САЩ, защото е възможно да бъде арестуван. Въпреки че бе изхвърлен от "Американската академия на филмовите изкуства и науките", той е защитаван от мнозина представители на френската филмова индустрия.

Въпреки това протести във Франция наложиха спирането на няколко прожекции на "Офицер и шпионин". 

Филмът обаче е сред най-успешните в страната за 2019 г. и бе посетен от над 1,1 милиона французи през първите три седмици от излъчването.