Младата шведска природозащитничка Грета Тунберг публикува в Туитър своя снимка, на която седи на пода на германски влак със струпан до нея багаж. Снимката предизвика порой от онлайн коментари за германските железници, предаде Асошиейтед прес.

Тунберг пусна съобщението в социалната мрежа късно снощи с коментар:

"Пътуване в претъпкани влакове през Германия. И най-накрая на път за вкъщи!" 

На снимката в Туитър Грета Тунберг е седнала на пода в края на вагона с куфари, раници и празна кутия от храна край себе си, загледана към прозореца

Някои потребители съчувстват на 16-годишната екоактивистка, че не си е намерила място във влака за дългото пътуване към дома от Мадрид, където тя бе на конференцията на ООН за климата. Други й пожелават безпроблемно прибиране след месеците пътуване с влакове и кораби по различни събития, посветени на климата в Европа и САЩ.

От Дойче бан обаче разкриха друг детайл. В един туит първо благодариха на Грета, че подкрепя железничарите в борбата срещу изменението на климата. В следващия обаче отбелязват:

"Щеше да е още по-хубаво, ако бяхте съобщили колко приятелски и компетентно сте са се погрижили от нашия екип на вашето място в първа класа."

Това сочи, че снимката може би не отразява реално пътуването на Тунберг.

Грета после обяснява,  че влакът й от Базел е бил извън движение, затова е трябвало да седи на пода в два различни влака, и след Гьотинген е успяла да получи място.

"След Гьотинген получих място. Това, разбира се, не е проблем и никога не съм казвал, че е така. Пренаселените влакове са чудесен знак, защото това означава, че търсенето на пътуване с влак е голямо!", пише тя.

Тунберг не пътува със самолети, тъй като са твърде вредни за околната среда. Миналата седмица сп. "Тайм" определи Грета Тунберг за "Личност на 2019 година" заради усилията й да накара правителствата да действат по-бързо и решително в борбата с климатичните промени.

Германските железници все пак обещават, че "продължаваме да работим усилено за повече влакове, връзки и места".