Италия, фаворитът в "българската" група Н на европейските квалификации, постигна типично драматична победа - 2:1 срещу Азербайджан. Двубоят се игра в Палермо. Уникалното в този сблъсък е, че и трите гола са дело на един футболист - Джорджо Киелини. Защитникът се прочу по време на световното в Бразилия - заради захапката на Луис Суарес.

Може пък Киелини да е прихванал от голмайсторския нюх на уругваеца. Той откри в 44-ата минута, а в 76-ата направи епилога интересен, като си отбеляза автогол. Все пак, само четири минути по-късно, Киелини донесе трите точки на "скуадра адзура" с ново попадение в "правилната" врата.

„За да бъда честен, няма за какво да критикувам играчите или да се оплаквам,  каза треньорът Антинио Конте. - Не ми хареса само това, че те не бяха решителни пред гола. Гостите няма положения и се разписаха при единствения си удар към вратата, а и той дойде от нищото. Ние обаче реагирахме добре и доказахме, че можем да се справяме в трудните ситуации. Все пак трябва да бъдем безпощадни пред вратата на съперника и да не пропиляваме положенията си. Спечелихме малка победа, но заслужавахме много повече.“

Главният герой Джорджо Киелини добави: „За добро или лошо, аз бях в центъра на вниманието. Важна обаче е победата и се радвам, че я постигнахме.“

В понеделник Италия гостува на Малта, България на Норвегия, а Хърватия приема Азербайджан. Снощи "викингите" взеха първи три точки с 3:0 на терена на малтийците.

Резултати от петък:

Група А

Латвия - Исландия 0:3
Холандия - Казахстан 3:1
Турция - Чехия 1:2

Група В

Белгия - Андора 6:0
Кипър - Израел 1:2
Уелс - Босна и Херцеговина 0:0

Група Н

България - Хърватия 0:1
Италия - Азербайджан 2:1
Малта - Норвегия 0:3