Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че Анкара е готова да предостави всякаква военна подкрепа, каквато е необходима на либийското правителство в Триполи. Ердоган направи това изказване пред телевизия А Хабер след срещата си в Истанбул с ръководителя на правителството на националното единство на Либия Файез ал Сарадж, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.
Турция и правителството на Сарадж подписаха споразумение за военно сътрудничество в края на ноември.

"Ние ще защитим правата на Либия и на Турция в Източното Средиземноморие", каза Ердоган. "Ние сме повече от готови да дадем каквато помощ е нужна на Либия".

Още във вторник Ердоган заяви, че Турция е готова да изпрати войски в Либия в подкрепа на правителството на Сарадж, което е изправено пред настъплението на войските на военния лидер Халифа Хафтар към Триполи.
Заедно със споразумението за военно сътрудничество Турция и Либия подписаха и споразумение за делимитиране на морските граници. То срещна остра реакция от Гърция, която изгони либийския посланик, и от Кипър, защото позволява на Анкара да предяви претенции към обширни зони в източната част на Средиземно море, предполагаемо богати на въглеводороди. Това действие на Анкара и Триполи беше критикувано и от ЕС, САЩ и Египет.

Днес турски медии цитират Ердоган да казва, че изгонването на либийския посланик от Атина е международен скандал.

Срещата Ердоган-Сарадж, която беше при закрити врата и не фигурираше в графика на турския държавен глава, се проведе в двореца "Долмабахче", намиращ се на европейския бряг на Истанбул.
Споразумението за турската военна помощ бе внесено вчера вечерта в турския парламент, за да бъде обсъдено и ратифицирано.
Силите на Хафтар са подкрепяни от Египет и Обединените арабски емирства, регионални съперници на Турция.

Ердоган плаши да затвори американски военни бази

Отделно вчера Ердоган заплаши, че ще затвори, "ако е необходимо", двете стратегически военни бази, ползвани от САЩ в Турция, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Ако е необходимо, можем да закрием (базите) "Инджирлик" и "Кюречик", каза Ердоган в интервю за проправителствената телевизия "А хабер".

Бившият външен министър на България Соломон Паси видя в заплахите на Ердоган възможност САЩ да преместят двете бази в България.

 

 

Турция редовно заплашва със затварянето на тези бази, когато дипломатическите отношения със САЩ се обтегнат. Покупката на руски ракетни системи С-400 от Турция и военната операция на Анкара в срещу подкрепяни от Вашингтон милиции в Сирия доведоха до напрежение между двете съюзнички от НАТО.
Намиращата се в Южна Турция военновъздушна база "Инджирлик" е използвана от американската авиация за кампанията срещу групировката "Ислямска държава" в Сирия. В базата "Кюречик" в югоизточната част на страната, е разположена радарна система на НАТО.

Ердоган реагира на признаването на арменския геноцид от Конгреса на САЩ и на санкциите за турската покупка на руски зенитни ракети С-400. Руската интернет агенция "Спутник" го цитира да заплашва Турция да признае за геноцид избиването на американските индианци от белите заселници през ХVIII и XIX век.

Среща с лидера на Хамас

Пак вчера Ердоган прие шефа на бюлото на Хамас Исмаил Хание и обсъди с него ситуацията в ивицата Газа, предаде Анадолската агнеция.

Хание е на международна обиколка, която ще включи Русия, Катар и Ливан. Агенцията цитира египетски източник, според който Египет е позволил на Хание да излезе от Газа за първи път от три години.