От вчера - 15 декември, междубанковите преводи на средства до всички страни членки на Европейския съюз поевтиняват с до 10 пъти. Новият регламент задължава всички банкови институции да изравнят нивата на тези такси с тези в рамките на страните. 

Така се слага край на практиката да има варианти, в които да платим по-голяма такса, отколкото е размерът на сумата, която изпращаме. Освен това пътуващите зад граница вече ще могат да теглят спокойно пари от банкомат, без да се притесняват от огромните суми, които банката задържаше за себе си. 

Новата наредба вече действа и в България, след като българското Народно събрание транспонира правилата наскоро. 

Въпреки това обаче банките вероятно ще намерят начин да компенсират загубите си с по-високи такси за всякакви дейности вътре в страните. Както Клуб Z писа - още през септември някои трезори започнаха да въвеждат промените. Тогава това беше аргументирано като опит за компенсиране на постоянно падащите лихви по кредитите, които вече достигат рекордни нива. 

Вдигат се основно месечните такси по разплащателните сметки, спестовните сметки, както и за внасянето на пари в брой над 3000 лв. Вероятно повишение може да се очаква и при таксата за теглене от банкомат, както и при случаите, в които вземаме парите си и от банковото гише.

През последната година банките инвестират сериозно и в електронното управление на собствените ни портфейли. Самото онлайн обслужване ще бъде евтино за клиентите, но банките избиват инвестицията през увеличаване на вече споменатите такси.