Още през януари 2020 г. е възможно България да получава доставки на руски газ през Турция, а не през Украйна - "Булгаргаз" води преговори за промяна на входната точка по съществуващите договори с руската държава.

Това обяви бившият енергиен министър Румен Овчаров пред бТВ на въпрос дали щом транзитът на газ за Европа трудно може да спре тази година, защото не е готов "Северен поток-2", това значи, че и трасето Русия-Украйна-България ше продължи да действа.

Украйна и Русия продължават да водят трудни преговори за газовите доставки. Целта на Русия, заявявана нееднократно, в това число и от Владимир Путин, е да спре транзитът към Европа през Украйна заради трудните отношения между двете страни - чрез заобикалянето й със "Северен поток-2" и "Турски поток", който замести спрения "Южен поток". Овчаров припомни, че още миналата година, когато в българския парламент се приеха изменения на Енергийната стратегия, тя предвиждаше преговори за промяна в договора за транзит на газ.

"Мисля, че "Булгаргаз" и в момента води разговори за промяна на входната точка към България. Възможно е още от януари 2020 ще получаваме природен газ през Турски поток и ще преобърнем входната точка", обясни той, като от думите му се разбра, че това би било за сметка на транзита и доставките през Украйна за България. 

Според Овчаров това би значело и по-евтини доставки, защото неотдавна Румъния повишила цените си за транзит. Промяната нямало да засегне потреблението за България.

На въпрос възможно ли е "Турски поток" да заобиколи България, както предупреди неотдавна Владимир Путин, защото има забавяне в строежа на тръбата между турската и сръбската граница през наша територия, Овчаров заяви: 

"Не мисля, че има такава възможност, голяма част от тръбата е готова по границите а България. Тъй като ние сме рецидивисти при прекратяването на големи проекти - докато не потече потокът - всичко е възможно да се случи". 

Забавяне очевидно има, в края на тази година 1/3 от обема на газопровода трябваше да работи. Аз се съмнявам, че това ще стане и до май месец догодина, както твърдят управляващите". 

По думите му Путин е направил "лежерно предупреждение" към България, тъй като не е възможно България да повлияе да се спре транзита през Украйна и причината е именно забавянето на "Северен поток-2".

"Дания забави поне с 6 месеца завършването му. Сега Русия и Украйна - искат - не искат, ще трябва да постигнат някакво споразумение поне за този зимен сезон", заяви Овчаров..

АЕЦ "Белене" - с "пазарния принцип" руската или китайската държава получават ядрена централа

На въпрос възможно ли е в България да се изгражда АЕЦ "Белене" от "международен консорциум" и какво значи това, че американски експерти ще дойдат да се запознаят с рестартирания от Бойко Борисов проект за втората атомна централа, Овчаров припомни: 

"САЩ спира да развива ядрена енергетика още преди 40 години - от 1979 г. след аварията в Три Майл Айлънд, щата Пенсилвания. Там поради системите за безопасност не се стигна до голям мащаб на аварията. Не очаквам от американските експерти да допринесат много по тази причина. Но съм научил нещо  - като почнат да идват американски експерти в България - значи нешо искат - дали ще е самолети, дали ще е изграждане на топлоелектрически системи в Марица-Изток, дали ще е замяна на руското ядрено гориво с американско - нещо ще трябва да направим. В случая остава третото."

По думите му експерименти за замяна на руското ядрено гориво с американско е имало и на други места в Европа - Чехия, Полша, оказали са се неудачни, но вероятно и в България щяло да се мине през това (става дума за гориво за АЕЦ "Козлодуй" - б.р.) 

На въпрос за изграждането на "Белене" на пазарен принцип, а не с държавна подкрепа, Овчаров декларира: 

"Когато слушам тази приказка за пазарния принцип за проекта "Белене" - ме обхваща смях. Този подход направо дава атомната централа в ръцете не на българската, а на руската или на китайската държава. Не знам кой ще бъде основният печеливш от едно подобно развитие". 

В БСП няма разцепление, но битката със задкулисието не е свършила

Няма разцепление в левицата, но битката със задкулисието в БСП съвсем не е завършила, каза за случващото се в партията Румен Овчаров на фона на последните събития.

Миналата седмица близо половината от депутатите от левицата подкрепиха избора на Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ, въпреки че решението на парламентарната група е било обратното, а когато се е взимало само 3-ма депутати били против. Под въпрос е обаче дали въпросното решение е било наистина за неподкрепа на Цацаров по ред причини, след като нито Нинова е била особено настоятелна, а представители на партийното ръководство са агитирали колегите ди да гласуват "за" избора. Имало обаче и социалисти, които подкрепили Цацаров "напук" на Корнелия Нинова, гласи вътрешнопартийната информация, както Клуб Z писа. 

Интерпретацията на Овчаров по случая: 

„Очевидно в групата имаше хора, които твърдо заявиха желанието си да подкрепят Сотир Цацаров – нещо, което политически очевидно не се приемаше от ръководството”.

„Партийната повеля е била да не се подкрепи Сотир Цацаров, но именно поради задкулисие са гласували по друг начин. Част от тях са т.нар. Пловдивска група. Очевидно това са хора, свързани с опозицията в БСП”, уточни той - което съвпада с линията на поведение на ръководството на "Позитано" 20 след разнобоя.

По думите му предстоящият пряк избор на лидер на БСП от всички партийни членове на 26 април - промяна в устава, поискана и получена от Корнелия Нинова - дава надежда, че "това ще даде допълнителен импулс на партията в навечерието на парламентарните избори”. 

На въпрос защо Нинова няколко пъти говори за "бизнесмени", с които Бойко Борисов договарял как да се овладее БСП, но отказва да назове и едно име, Овчаров я защити, не видя защо въпросът е именно към лидерката на партията и си послужи с гръцка поговорка: "Ако искаш някой да не свърши нещо, накарай го да говори за него". 

"Тези, които много говорят, особено в политиката, обикновено не свършват добре", обобщи Овчаров.