На палатков лагер в карето между сградите на Министерския съвет и бившия Партиен дом пренощуваха десетки медицински сестри в очакване премиерът Бойко Борисов да ги приеме за среща.

Вчера следобед се проведе пореден протест на здравните специалисти с искане за по-достойно заплащане и по-добри условия на труд.

Палатковият лагер ще остане пред правителствената сграда до осъществяването на среща с Борисов, заканват се сестрите. 

"Настояваме за по-добри условия на труд и реформи в здравеопазването, защото нашите искания няма как да се случат, без да бъде осъществена реформата", посочва Мая Илиева, един от лидерите на протестите, цитирана от бТВ.

По думите й, макар с бюджета за 2020 година да бяха отпуснати около 400 милиона лева повече за здраве, не е ясно как ще бъдат разпределени парите за болничната помощ "и пак ще отидат в същите джобове - на хората, които печелят от тези клинични пътеки".

Днес сутринта от пресцентъра на Министерския съвет съобщиха, че премиерът ще приеме утре представители на протестиращите сестри. В срещата освен здравният министър Кирил Ананиев, ще участва и новата социална министърка Деница Сачева.