Тази година абонаментната кампания за списание „Клуб Z“ е много щедра. Толкова, че накрая може да се окаже как през цялата следваща година ще получавате изданието ни напълно безплатно.

Как може да стане това?

Традиционните форми за абонамент за списанието можете да направите през БЪЛГАРСКИ ПОЩИ или ДОБИ ПРЕС, където ще получите много големи отстъпки при целогодишна заявка – абонаментът за 12-те ни броя през 2020 г. излиза само 75 лева. Освен, че ще спестите, изданието ще ви идва и „на крака“ у дома или в офиса.

Освен това обаче в сайта на Клуб Z има и МАГАЗИН. И там също можете да се абонирате, като цената за едногодишен абонамент на хартиеното издание е същата, но може да закупите и 12 списания в електронен вариант още по-евтино – само за 63 лева през цялата година ще можете да четете „Клуб Z“ на компютъра, телефона или таблета си.

Когато и където ви е удобно.

И тук идва хубавото...

Направете си едногодишен абонамент за сп. „Клуб Z“ през сайта ни (независимо дали за хартиеното или електронното издание) и ще участвате в томбола за голямата ни награда. А именно - ще ви подарим книги на стойност по-голяма от тази на абонамента. Така хем всеки месец ще си имате новия брой на списанието, хем ще получите като подарък пет книги. Вие решете кое от двете ви е излязло безплатно.

Или както обичаме да казваме: има ли по-добър подарък от книга? Има, разбира се, пет книги.

Подаръкът е осигурен от нашите партньори от издателство „Прозорец“ и включва следната невероятна колекция:

Невидимият фронт на Втората световна война. Митове и реалност

Автор: Борис Соколов

Какво наистина се случва в жестоката битка между съветското и германското разузнаване през Втората световна война? Шпионската романтика от книгите и филмите няма нищо общо с реалността, убедително показва авторът. Информацията и от най-успешните агенти има цена само ако се използва от висшите щабове. Но дали е било така?

Известният руски историк Борис Соколов предлага шокиращи отговори на въпросите: как борбата между съветската разведка и германския Абвер се е отразила на войната на Източния фронт; ами кой всъщност е бил Щирлиц; бил ли е съветски агент шефът на Гестапо; Кой от известните съветски разузнавачи е водил двойна игра и много, много други. Всяка нова книга на Соколов предизвиква бурни полемики в Русия. Защото не е лесно да разбереш, че кумирите ти не са били това, за което ги представя пропагандата.

---

Зад кулисите на ФСБ (КГБ)

Автор: Ерик Форд

В СССР до втората половина на ХХ век партокрацията държи чекистите в желязна хватка. След смъртта на Сталин неговата изпитана технология на периодични чистки не се прилага – Хрушчов няма време, а Брежнев няма воля. В резултат Андропов, като шеф на КГБ бавно, но неумолимо овладява апарата на ЦК на КПСС, мнозинството в Политбюро и е избран за пореден Генерален секретар на КПСС. Следват Черненко и Горбачов с краха на комунизма в Европа и разпада на СССР.

А каква е връзката на тези събития с интервенцията на СССР в Афганистан (1979 – 1989)? В основата на пъзела стои огромното количество афганистански наркотици, попаднали като трофей в ръцете на служителите от Външното разузнаване на КГБ.

Как се подреждат парчетата на пъзела и как чекистите се превръщат в бизнесмени и олигарси, ще разберете от уникалното разследване на Ерик Форд.

---

Десет години между Хитлер и Мусолини

Автор: Ойген Дюлман

„Младият лорд Байрон пише, че една сутрин се събудил известен. Събудих се и аз една сутрин и открих, че съм в СС.“

Така описва началото на кариерата си Ойген Долман, който достига чин щандартенфюрер от СС, без да е хващал оръжие в ръцете си. Но черната униформа е просто изискване на протокола, защото съдбата отрежда на младия немски историк, който е приет във висшите кръгове на Рим и Ватикана, особена роля. Долман превежда на Хитлер и Мусолини, на външните министри Йоахим фон Рибентроп и Галеацо Чано, на полицейските шефове Хайнрих Химлер и Артуро Бокини… И ги описва с дарбата на писател и тънката наблюдателност на психолог. Но Ойген Долман е не само преводач на двамата диктатори. Популярността му сред хайлайфа в светските салони на Рим и Берлин много скоро го превръща във виртуоз на задкулисната дипломация. И той се включва в сложните политически интриги между Ватикана, Рим и резидента на американското разузнаване Алън Дълес, които довеждат до капитулацията на германските войски в Италия.

Кой в крайна сметка е Долман? Агент на три разузнавания – италианското, германското и американското – или просто немски интелектуалец, влюбен в Рим и Италия. Отговорът е в тази книга.

---

Скрити истини за Втората световна война

Автор: Марк Солонин

В това на моменти спиращо дъха разследване на публициста от град Самара Марк Солонин, член на руското Свободно историческо общество, се осветляват значими събития от Втората световна война, за които официалната историография мълчи. На основата на анализ на архивни документи и спомени на очевидци Солонин не само открехва завесата към тайните. Авторът безкомпромисно и безпристрастно изобличава изстъпленията и безчинствата, независимо дали са дело на украински националисти или на сталински червеноармейци.

Книгата е за тези, които не се боят да узнаят нови потресаващи факти и да подреждат логически пъзела на събитията.

---

Красиви изгнаници

Автор: Мег Уайт Клейтън

Тя е първата жена военен кореспондент, обиколила света, за да отразява войните му. Той е великият Ърнест Хемингуей. След случайна среща в бара на Кий Уест, Флорида, двамата стават приятели, а участието им в гражданската война в Испания ги превръща в пламенни любовници. Следва брак – трети за Ърнест и първи за Марта Гелхорн. Двамата са сред най-известните двойки на своето време, преди кавгите и съперничеството помежду им да ги разделят.

В „Красиви изгнаници“ Мег Уайт Клейтън дава думата на Гелхорн – независима и смела жена, която отказва да се примири с ролята на съпруга и муза. Марта е прекалено амбициозна, Хемингуей е прекалено доминиращ. Сблъсъкът на характери и таланти е предсказуем и непредотвратим, оставяйки след себе си една от най-драматичните любовни истории на ХХ век.

Има и още

Наистина има и още. Ако не спечелите голямата награда, не се отчайвайте, защото можете да спечелите някоя от утешителните. А те са точно толкова хубави, колкото и голямата. Познахте – защото са книги.

И така:

Първата утешителна награда е осигурена от нашите партньори от издателство „Изток-Запад“.

---

SPQR. История на Древния Рим

Автор: Мери Биърд

SPQR (Senatus PopulusQue Romanus), или Сенатът и римският народ, е мотото на град Рим и квинтесенция на Римската държава. SPQR е разказ за историята на Рим, представен през погледа на един от най-изтъкнатите съвременни познавачи на Античността. Описва възхода на Рим от незначително селище в Централна Италия до неоспорим хегемон на Средиземноморието. Като покрива период от над 1000 години и хвърля светлина върху основите на римската цивилизация, SPQR съчетава дълбоко разбиране на историческите процеси с жив интерес към детайлите на римското всекидневие. Книгата разкрива митовете и историите на Древен Рим, изграждайки многоизмерна картина на римската действителност, в която всеки има своя важна роля — императори и войници, сенатори и роби, търговци и занаятчии, гладиатори и жреци. Мери Биърд успява да ни потопи в духа на времето и да обрисува живота в Древен Рим така увлекателно, че кара историята да оживее.

Мери Биърд е най-известният специалист по класически цивилизации във Великобритания. Преподавател е по антична литература в Кеймбридж и Кралската академия по изкуствата и редактор по класическа литература в Таймс, а също и сценарист и водещ в няколко филма на Би Би Си за Античността.

---

Втората утешителна награда е осигурена от нашите партньори от издателство „Лексикон“ – платформата за българска литература, и се състои от две книги на една от най-известните съвременни наши писателки.

---

Добрата страна на нещата

Автор: Здравка Евтимова

В тези разкази Здравка Евтимова търси хубавите страни на лошото, а понякога и обратното. Не ни ги натрапва, оставя ни сами да преценим кое какво е. Нейните герои са външно обикновени, случва се дори да са груби и непохватни. Тяхната уникалност се крие отвъд физическия им облик, разкрива се чрез вътрешния им Аз, проявява се предимно в общуването им със себе си, в неизречения, мисловен диалог с (не)любимия човек.

Авторката познава "на живо" тия хора и се разпознава в редица от тях. Вървейки по стъпките на объркания им живот, тя следва парадоксалното им мислене, но до самия край на историята държи в тайна непредвидимите им реакции. Здравка Евтимова ни убеждава, че няма нищо по-нестандартно от един наглед уж стандартен човек.Тук са събрани травмите и катастрофите от ежедневието, любовите и разлюбванията, изневерите, разделите, опрощаванията и отмъщенията... И разбира се, тревогата за децата - отчаяно оптимистичните и смели малки мъдреци, обичани и повечето пъти неразбирани от възрастните. Ала хубавото на лошото е, че за разликаа от големите, децата умеят взаимно да се ценят и разбират, великодушни са и оправдават греховете на майките и бащите си.

---

За теб, за мен

Автор: Здравка Евтимова

"За теб, за мен" е на пръв поглед кримка в стил Агата Кристи.

Когато го зачетеш по-внимателно, разбираш, че това всъщност е сериозен роман за хората и техните стремежи. За моралния избор и за пътя към ада, постлан с най-добри намерения. Роман за доброто и злото, с прецизен психологически детайл за (не)човешкото у всеки от нас.

Здравка Евтимова е българска писателка, родена в Перник през 1959 г. Завършва английска филология в Университета „Св. Св. Кирил и Методий“, Велико Търново. Нейни разкази са издавани в 32 страни на света.

Живее в Перник, България. Говори и пише на български, английски, френски, немски и руски език. През 2015 г. разказът на Здравка Евтимова „Кръв от къртица“ беше включен в учебниците по английски език за гимназиалния курс в Дания; от януари 2019 г. същият разказ е включен в учебник за преподаване знания по литература за прогимназиите в САЩ – 8-и клас.

* * *

За да участвате в томболата за страхотните награди на издателствата „Прозорец“, „Изток-Запад“ и „Лексикон“ е достатъчно да си направите 1-годишен абонамент за списание „Клуб Z“ през МАГАЗИНА в нашия сайт. Направете го преди 15 януари 2020 г., когато ще обявим победителите. В разиграването на наградите ще използваме имейлите (внимавайте да не сбъркате имейл адреса, който ни давате), които сте написали при регистрацията си за абонамента.

Дали сте спечелили ще научите именно на електронната си поща, или от нашата публикация в сайта.

Успех!