Германия изпитва остър недостиг от квалифицирани кадри и смята да отвори границите си за специалисти от страни извън ЕС. Това се договарят на специална правителствена среща бизнесът и управляващите днес в Берлин.

В срещата участват канцлерката Ангела Меркел, министри, представители на провинциите, на бизнеса и на профсъюзите. Те ще изготвят основите на нов закон за имиграцията на специализирани кадри, който трябва да влезе в сила през март.С него квалифицирани работници от страни извън ЕС ще влизат и работят в Германия по-лесно. Успоредно с това ще се разчита и на прилива на кадри от страни от самия Европейски съюз. Германското правителство смята обаче, че имиграцията на хора от европейски членки ще намалее значително през следващите години, тъй като самите страни в Европа изпитват остра нужда от работна ръка и имат сериозни проблеми със застаряването на населението.

Най-търсени в момента в Германия са кадри от професии, свързани с математиката, информатиката, природните науки и техника, както също в строежите, хотелиерството и гастрономията. Голям дефицит има и на работници в здравеопазването. Ще се отвори път за работа в Германия на хора от страни извън ЕС, които са сертифицирани електротехници, металурзи, мехатроници, готвачи, гледачи на възрастни и болни хора, програмисти и софтуерни инженери.

Решаващо е и страните, от които произхождат тези специалисти, да имат интерес от сътрудничество с Германия. Важно е да се укрепи работата на търговските и занаятчийските камари в тези държави, както и да се инвестира в изучаването на немски език в чужбина. В момента Германия предлага възможността за придобиване на така наречената „синя карта“, която дава възможност на хора с висше образование от страни извън ЕС да търсят работа във федералната република. С новия закон ще се отвроят вратите и за хора със средно специално образование, стига да са специалисти в областите, в които липсват кадри.