Британският премиер Борис Джонсън даде съгласието си за публикуването на дългоочаквания доклад за възможна руска намеса в британската политика, съобщи неговият говорител, цитиран от Франс прес и ТАСС.
Докладът от 50 страници, изготвен от парламентарната комисия по разузнаване и сигурност, се фокусира върху действията на Русия, включително възможна намеса в референдума за Брекзит през 2016 г., спечелен с 52 процента от привържениците на на излизането от Европейския съюз.
Комисията обаче беше разпусната преди парламентарните избори в четвъртък и докладът не може да бъде публикуван, преди тя да бъде съставена отново, което може да отнеме няколко седмици. Членовете й се избират от премиера заедно с лидера на лейбъристите и се одобряват от парламента.
Според предишния й председател Доминик Грийв комисията е започнала разследването си през ноември 2017 г. и е представила своя доклад пред премиера в средата на октомври. В началото на ноември правителството беше упрекнато, че не желае да публикува доклада преди изборите на 12 декември и изтъкна съображения, свързани с националната сигурност.
Публикуването на доклада няма да навреди на службите, които отговарят за националната сигурност, увери говорителят на премиера.

БТА