"Уважаеми медицински сестри, отново ви излъгаха."

С тези думи лидерът на БСП Корнелия Нинова се обръща към медицинските сестри, които вчера се срещнаха с премиера Бойко Борисов и ресорните министри. Това се случи ден, след като обявиха пореден протест - този път с палатков лагер пред сградата на Министерския съвет. Исканията им са същите - достойно заплащане, каквото отдавна им се обещава и по-добри условия на труд. След срещата с премиера стана ясно, че в болниците започват проверки за злоупотреби с публични средства. Конкретика по въпроса с възнагражденията обаче не се чу.

Според Нинова обаче на сестрите е било обещано "още от същото". 

"И какво стана - влязохте с искане за реформа, излязохте с решение за проверки. Че има злоупотреби, има. Ще пошумят месец два и след това отново постарому. Изиграха ви", обръща се тя към здравните работници чрез профила си във фейсбук.

Ето цялото обръщение на Нинова:

"Уважаеми медицински сестри, отново ви излъгаха. Помните ли онези 50 милиона за заплати, които след това се оказаха шест и накрая нито един лев не стигна до вас? Потънаха в увеличената цена на клиничните пътеки. И този път Борисов ви обеща още от същото. Така ще бъде, докато болниците са търговски дружества.

И какво стана - влязохте с искане за реформа, излязохте с решение за проверки. Че има злоупотреби, има. Ще пошумят месец два и след това отново постарому. Изиграха ви. Защото Борисов не иска да промени модела. Той му е удобен.

Освен, че ви изиграха, ви разделиха и настроиха едни срещу други с лекарите. А вие знаете, че едни без други не можете, когато влезете в операционната. Сигурно има лекари, които получават 12000 лв. заплата. Но защо не му казахте колко лекари в провинцията получават по 2000 лв. А в колко райони на страната? Хората умират без медицинска помощ просто защото няма никакъв лекар.

Десет години управление на ГЕРБ гледаме една и съща пиеса - ако има протестиращи, премиерът ги приема милозливо. Обещава неща, които знае, че няма да изпълни. За по-сигурно внася раздор и разделение между една група българи и друга група българи и ги оставя взаимно да се изтощават. А пациентите ще почакат. Докога така с некомпетентност, манипулации, разделение и омраза?

Уважаеми българи, не се поддавайте на това. И не се примирявайте. И изисквайте вашите пари за вашето здраве. Не бъдете просто публика на поредната пиеска."

Другарска вечеринка

Междувременно една от лидерките на протеста Мая Илиева коментира днес пред агенция "Фокус", че ако срещата с Борисов се окаже "другарска вечеринка, протестите на медицинските сестри ще продължат".

"Поради лошите условия на труд, липсата на кадри и множеството часове извънреден труд, както и работата на 24 -36 часа, което е забранено от закона, източването на здравната каса с фалшиви клинични пътеки. Това, което очакваме, е подписване на Националния рамков договор, с което да бъдат заложени проценти за разпределението на публичните средства. Министърът на здравеопазването залага 50% от приходите на болниците да бъдат разпределени само за заплати, а оттам отделно да има проценти за лекари и медицински сестри, за да няма големи разлики в заплащането, каквито наблюдаваме сега, например за лекари 60 000 лв., а за сестри 500 лв., а да има съотношение на заплащането", посочва още Илиева.