Неравноправието между половете, измерено по показателите влияние, здравеопазване и образование, е намаляло през настоящата година – но за да отпадне напълно, ще бъде нужен още един век, сочи изследване на нестопанската организация „Световен икономически форум“.

Базираната в Швейцария организация всяка година измерва как светът се бори с неравноправието между половете. И според прочуването им за 2019 г. все повече жени застават начело на държави по света, но същевременно разделението се е увеличило по показателя заплащане.

99,5 години ще отнемат на света, за да се изравнят жените с мъжете, въпреки че все повече дами заемат важни постове – например в Европейската централна банка, Световната банка, а три от държавите основни играчи на геополитическата карта са управлявани от жени – Финландия се ръководи от новоизбраната Санна Марин (34), 39-годишната Джасинда Ардърд е премиер на Нова Зеландия, а Ангела Меркел е първата жена канцлер на Германия, пост, който заема от 2005 г.

Промяната е най-бавна в политиката – едва 21% от министерските постове в света са поверени на жени. Надеждите са, че трите жени министър-председатели, дадени за пример, ще послужат като пример за останалите държави по света.

Разликата в заплащането продължава да се увеличава, което се дължи отчасти на това, че жените са слабо представени в най-развиващите се сектори – програмиране и изкуствен интелект. Със сегашните темпове пропастта между половете там ще се стопи след 257 години. Заради евентуална бременност в бъдеще, работодателите биха заменили първо жените си служителки, ако се появи машина, която умее да върши тяхната работа.

И все пак тенденцията е положителна – през 2018-а проучването сочи, че 108 години ще бъдат нужни за достигане на равноправие. В класацията от 2019 г. начело е Исландия, а в дъното се нареждат Пакистан, Ирак и Йемен.

Десетте страни с най-добри показатели по равноправие:

  1. Исландия

  2. Норвегия

  3. Финландия

  4. Швеция

  5. Никарагуа

  6. Нова Зеландия

  7. Ирландия

  8. Испания

  9. Руанда

  10. Германия

"Площад Славейков"