СТРАСБУРГ

Еврокомисията е готова да започне процедура по член 7 срещу Малта за нарушение заради неспазване на върховенството на закона.

Това стана ясно днес от изявление на еврокомисаря по правосъдието Дидие Рейндерс на пленарна сесия на Европарламента в Страсбург.

Той участва в дебат, посветен на върховенството на закона в Малта след последните разкрития около убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция през 2017 г. Разследването извади на бял свят връзка с най-висшите етажи на властта в малката острова държава и накара премиера Джоузеф Мускат да обяви, че ще подаде оставка след Нова година.

Утре депутатите ще гласуват резолюция за Малта.

От думите на Рейндерс се разбра също, че причина за действията срещу Ла Валета ще бъдат не само убийството, но и схимата със „златните паспорти“ и недостатъчните мерки срещу прането на пари.

Защитата на журналистите в цяла Европа – основно задължение на ЕК

„Основно задължение е да защитаваме журналистите. Но ЕК трябва да подкрепи инициатива за плурализма в медиите и за закрила на всички журналисти във всички страни членки. Ще трябва да разгърнем капацитета се в това отношение“, каза еврокомисарят.

И допълни, че трябва да има и правилно прилагане на реформите в правосъдната система. ЕК разполага със съответните инструменти и е готова да ги използва.

Дидие Рейндерс припомни, че Комисията е започнала процедура за нарушение срещу Малта за това, че не е транспонирана Директивата за борба с прането на пари.

„Ще разгледаме кои са необходимите инструменти, включително рамката за прилагане на върховенството на закона“, каза Рейндерс.

Комисарят разкритикува Малта и заради схемата с т.нар. златни паспорти, даваща гражданство срещу инвестиции. Така много съмнителни олигарси успели да легализират парите си, които са с неясен произход. Властите в ла Валета трябва да направят необходимите промени в законодателството и това повече да не се случва.

„Трябва да има процедури за нарушение за всички страни, където има опасност от търговия с паспорти. Когато е необходимо, ще задействаме член 7“, завърши Рейндерс.

Елена Йончева: Да се отиде по-далеч от резолюциите

Не само в Малта, но и в цяла Европа са заплашвани много журналисти, заяви българската депутатка Елена Йончева от БСП и Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД).

Тя изтъкна, че е бивш разследващ журналист, подобно на убитата малтийка. И по тази причина дискусията я вълнува. За медиите в България тя изтъкна:

„Индексът на медийна свобода е най-нисък в ЕС. Медийният плурализъм почти липсва. Корупцията на всички нива се разширява.“

И допълни, че според нея е крайно време да се сложи край на политическите игри. Евродепутатите не трябва да се правят, че случилото се в Малта е изолирано.

„Трябва да отидем много по-далеч от заклеймяване с резолюции. Трябва да имаме действия, преди да се стигне до следващата трагедия. Призовавам Еврокомисията да не се крие зад определени мерки“, каза Йончева.

Повечето от изказалите се евродепутати призоваха Джоузеф Мускат да подаде оставка още сега, а не да чака обещаната от него дата 12 януари. А представители на тези от Европейската народна партия (ЕНП) обвиниха социалистите в Парламента, че мълчат и едва ли не закрилят Мускат само защото е от тяхната партия.

„Социалистите в Малта използват метода на сплашване“, констатира испанецът Хавиер Сарсалехос от ЕНП.

Словашкият либерал Михал Шимечка сподели, че делегаця на ЕП, в окято е бил и той, е посетила наскоро Малта във връзка с разследването и е установила кобко е трудно човек да се бори с корупцията там.

Трябва да се вземат мерки и срещу „златните паспорти“. Но затова Съветът трябва да бъде смел поне колкото разследващите жгурналисти в Европа, смята френската „зелена“ евродепутатка Гуендолин Делбос-Корфийлд.

Сънародникът й Жером Ривиер от крайно дясната група „Идентичност и демокрация“ (ИД) е на мнение, че евентуалното задействане на член 7 срещу Малта няма да доведе до решение. Това ще направят хората от улицата на острова, които протестират срещу правителството в Ла Валета.

Може ли някой да падне по-отвисоко от премиера?

Испанският социалист Хуан Фернандо Лопес Агилар се опита да смекчи атаките срещу неговата партия. И зияви, че важното е да има цялостен механизъм за върховенството на закона, който да бъде прилаган за всички страни членки, а не за отделни такива

„Джоузеф Мускат обяви, че ще подаде оставка. Политическа оценка е направена. Продължавам да не разбирам защо СиД стои зад Мускат. Не бива да се чака цял месец. Защо СиД не застават зад това искане за оставка?“, репликира го германецът Манфред Вебер от ЕНП.

На което Лопес Агилар отговори, че отговорността за убийството на Дафне Каруана Галиция е поета на най-високо ниво:

„Няма значение кой ще падне. Може ли да падне някой по-отвисоко, отколкото премиерът? Но трябва повече борба с корупцията и върховенство на закона не само в Малта, но и другаде.“

Без ръкостискания с малтийски министри!

Румънката Рамона Стругариу от либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ) настоя европейските министри да не подават ръка на колегите си отМалта на срещите на заседанията на Съвета на ЕС.

Консерваторката Даце Мелбарде от Латвия пък поиска съдебна подкрепа за журналистите, защото често техните разследвания водят до нападения и тормоз. И Малта не е единствена в това отношение.

Съпартиецът й Петер Лундгрен от Швеция обяви ЕС за книжен тигър. Но допълни, че все пак евродепутатите могат да поискаме справедлив процес.

Полякът Анджей Халицки (ЕНП) оприличи ситуацията с преследваните журналисти с тази в неговата страна в началрото на 80-те г. на ХХ век. Тогава са били убивани не само журналисти, но и правозащитници и свещеници. Но виновните така и не били открити.

Някои от Малта се гордеят, други се срамуват

Особен интерес предизвикаха изказванията на двама евродепутати от Малта. Те бяха коренно различни. Единият изрази гордост, че е малтиец, а другият – срам от своето правителство.

„Гордея сe, че съм от Малта. Никога няма да приема, че заради престъпната дейност на шепа хора тя бива смятана за мафиотска държава. Нашите власти и институции имат всички инструменти за решаване на проблема“, заяви социалистът Алекс Аджус Салиба.

Все пак той призна, че „никоя система, никоя страна не е идеална“. И се показа изненадан, че от ЕНП включват толкова енергия в този дебат. ТЕ не били толкова енергични, коганто депутатите говорили за върховенството на закона в Унгария.

„Извинямам се за действията, предприети от малтийското правителство. Срамувам се, че една престъпна банда завзе правителствените структури. Срамувам се от убийството на Дафне Каруана Галиция. Но правителството на Малта не е Малта. Тези няколко престъпници не представляват малтийските граждани. Те са на улицата, те са смели и силни хора. Ето това е Малта. Срамувам се от правителството, но се гордея с малт граждани“, обърна се към колегите си Дейвид Каза от ЕНП.