Британският премиер Борис Джонсън забрани на министрите си да присъстват на Световния икономически форум в Давос, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА.

Конференцията, която тази година ще се проведе на 21-24 януари за юбилейния 50-и път, събира световни лидери от политиката и бизнеса.

Очаква се 3000-те участници да обсъдят следващите цели за подобряване на състоянието на обществото, икономиката и околната среда.

Планира се събитието да бъде "сред най-устойчивите международни срещи на върха, провеждани някога", посочи основателят на форума Клаус Шваб в изявление.

Според източник от "Даунинг стрийт", след като постигна най-голямата изборна победа за британските консерватори от 1987 г. насам, Джонсън е обещал да води "правителство на народа".

Това щяло да осигури "Брекзит", да реши проблемите с Националната здравна служба и да оправдае доверието, което са му оказали избирателите от бивши крепости на опонентите му от Лейбъристката партия.

"Това сме обещали на британския народ, а не да ходим на екскурзия в Давос и да пием шампанско с милиардери" на ежегодното събиране на политици, бизнес лидери и знаменитости в швейцарския ски курорт, каза източникът.

Руският президент Владимир Путин не планира да присъства на Световния икономически форум в Давос, съобщи говорителят му Дмитрий Песков, цитиран от ДПА и БТА.

Плановете не включват пътуване до Давос, отбеляза говорителят в коментар за Риа Новости.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп вероятно ще присъства, след като пропусна тазгодишното издание на форума, информира Блумбърг, цитирана от БТА.

В началото на 2019 г. Тръмп посочи като причина за отсъствието си частичното спиране на работата на правителствените агенции, предизвикано от спора за финансирането на граничната стена с Мексико.



При подобна водеща тема вероятно силно внимание ще привлече програмата на Тръмп за намаляване на регулациите в защита на околната среда, отбелязва Си Ен Би Си.

Тръмп, който в миналото е отричал климатичните промени, отмени множество разпоредби от времето на предишния президент Барак Обама, включително ангажиментите за ограничаване на метановите емисии. САЩ подадоха и заявка за оттегляне от Парижкото споразумение за климата от 2015 година.