В рамките на няколко евродепутатът Ангел Джамбазки се извини два пъти, а за финал отправи нападки – този път срещу пропагандата в защита на ЛГБТИ, или хората с нетрадиционна сексуална ориентация. 

Ден след като Джамбазки беше упрекнат за думите му към председателя на комисията Карима Дели, че е "французойката от алжирски произход", а към един от авторите на новите правила за пътни превозите Исмаил Ертуг - че е "германец от турски произход", българският евродепутат беше поканен да се извини.

"Аз съм българин с корени в днешна Македония, Сърбия и Турция. И не бих се обидил, ако някой ме нарече българин от Македония. Но след като те са се почувствали обидени и искат извинения, те ги имат", обяви той.

Обидените евродепутати обаче настояват за санкции, каквито не е ясно дали ще бъдат наложени. 

Миналата седмица евродепутатът на ВМРО беше замесен и в друг, по-сериозен скандал, след като стана известно, че е заловен от българската пътна полиция да шофира с алкохол в кръвта. Все още не са известни резултатите от кръвната проба и каква санкция следва по закон за нарушението. Джамбазки обаче заяви, че се срамува за постъпката си и се извини. 

Днес той още веднъж попадна в прожекторите по време на дебат в Европарламента, посветен на хората с нетрадиционна сексуална ориентация.

„ЕС трябва да разбере, че все още в Европа има страни като Полша, Унгария и България, в които гражданите вярват, че семейството се състои от доброволен съюз между жена, мъж и техните деца. Все още има места, където хората не желаят да имат нищо общо с пропаганда на разврат“, заяви той пред Европарламента в Страсбург.

Така българският „консерватор“ обясни защо не е подкрепил резолюцията, с която евродепутатите днес осъдиха въвеждането от началото на 2019 г. в Полша на „зони, свободни от ЛГБТИ идеология“.

Днешната резолюция бе приета с 463 гласа „за“, 107 „против“ и 105 „въздържал се“. В нея евродепутатите изразяват безпокойство от зачестилите атаки срещу ЛГБТИ от държави, държавни чиновници, национални и местни правителства, както и от политици. Обърнато бе особено внимание на споменатите по-горе зони в Полша, но също така и на хомофобски изказвания в Румъния по време на кампания за референдум, както и в речи на омразата срещу тези хора в контекста на избори в Естония, Испания, Великобритания, Унгария и Полша.

Според Ангел Джамбазки обаче хората искат решение на истинските си проблеми, които ги засягат. ЕС има много по-важни въпроси пред себе си, а не да казва на хората как и с кого да живеят. Те трябва да бъдат оставени да решават сами такива въпроси.

„Насилственото налагане на ЛГБТИ идеологията и разни стратегии за детето напомнят за смутните тоталитарни времена, когато последната дума бе не на гражданите, а на диктаторите. С наближаващите празници за Рождество Христово диктатурата се завръща“, завърши евродепутатът.

Депутатите призовавнат властите в Полша да отменят всички решения, както и създадените „свободни зони“, накърняващи правата на хората с нетрадиционна сексуална ориентация.

Българските гласове

Само още един български евродепутат гласува против резолюцията, става ясно от преглед на резултатите от вота. Това е другият ни „консерватор“ – Андрей Слабаков.

Четирима наши представители са подкрепили резолюцията. Това са Радан Кънев (ДБ, ЕНП) и тримата ни депутати от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ) – Илхан Кючюк, Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели.

Шестима от ГЕРБ/ЕНП са се въздържали. Това е направила и Елена Йончева от БСП/ПЕС. Останалите й четирима съпартийци изобщо не са участвали в гласуването.