Съмнителните методи за "лечение" на хомосексуалността ще бъдат забранени изцяло за непълнолетни и частично за пълнолетните граждани в Германия. Федералното правителство одобри въвеждането на мерки, които предвиждат глоби и до една година затвор за нарушаване на забраната, предадоха ДПА и Франс прес, цитирани от БТА. 

Законопроектът за забрана на т. нар. терапии за трансформация трябва да бъде одобрен от долната камара във федералния парламент - Бундестага, но не е необходимо одобрението на горната камара - Бундесрата. Според министерството на здравеопазването се очаква законът да влезе в сила в средата на следващата година.

"Хомосексуалността не е болест, следователно терминът "терапия" е заблуждаващ. Искаме да забраним, доколкото е възможно, тези т. нар. терапии, тъй като те често водят до тежки физически и психически страдания", каза министърът на здравеопазването Йенс Шпан, цитиран от БТА.

Тази мнима терапия разболява хората, а не подобрява здравето им, заяви Шпан, който е от десноцентристкия Християндемократически съюз. Той отбеляза, че забраната е важен социален сигнал към онези, които трудно приемат своята хомосексуалност, и им казва, че те са ценни такива, каквито са.

Според Шпан, който не крие, че е хомосексуален, рекламирането или предлагането на такива терапии ще бъде забранено и за нарушителите ще има глоба, стигаща до 30 000 евро. На санкции ще подлежат също родители или законни настойници в случай на крещящо нарушаване на задължението за полагане на грижи и за възпитание. Методите за трансформация ще бъдат забранени за лица под 18-годишна възраст.

Наказания може да има и ако засегнатите хора са пълнолетни, но са били склонени да се подложат на такова "лечение" чрез принуда, заплахи или заблуда, например като не са били информирани за вредите от него, обясни здравното министерство. Йенс Шпан каза, че в Германия на терапия за трансформация се подлагат до 2000 души годишно.

От нито едно изследване не може да се направи изводът, че е възможно сексуалната ориентация да бъде променена за постоянно. За сметка на това е научно доказано, че подобни "терапии" могат да доведат до депресия, чувство за тревожност, загуба на сексуално желание и по-голям риск от самоубийство, отбелязва Франс прес.