Фолксваген (Volkswagen) обяви днес, че ще до 2024 година инвестира 91 милиарда евро в кола на бъдещето, от които 11 милиарда за електрификация на моделите му, така че най-сетне да затвори страницата на дизелгейт, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Германският автомобилостроител, произвеждащ 12 марки коли, се впусна в ускорено електрифициране на производството си. Емблематичната му марка Фау Ве (VW) планира да продаде 1 милион автомобили с електрически двигатели до 2025 година.
Стриктните европейски норми за въглеродните емисии влизат в сила от 2020 година. Затова производителят на Голф (Golf) иска да пусне догодина 8 електрически или хибридни коли сред общо 34 нови представени модела. Той е създал фамилията на електрическите модели И Де (ID), първият от които, компактният И Де.3 (ID.3), ще бъде пуснат през лятото на 2020 година, но още няма да е на разположение на европейския пазар, посочва Фау Ве в комюнике.
Фолксваген иска да инвестира общо 60 милиарда евро в колата на бъдещето до 2024 година, съобщи групата през ноември. Освен екологичните съображения на автомобилостроителя, целта е и да бъде обърната окончателно страницата на дизелгейт, която му струва над 30 милиарда евро.