Влиятелният руски всекидневник "Московский комсомолец" предостави рядък поглед върху кухнята на политиката на Кремъл. Владислав Сурков, който отдавна се смята за съвременен еквивалент на това, което Михаил Суслов беше в Политбюро на КПСС (известен и като сивия кардинал на Леонид Брежнев - бел. ред.), в частна среща с представители на високо равнище на сепаратистите в Украйна говори за плановете на Москва за бъдещето на Донбас. Той ги успокоява, че са в безопасност независимо от разговорите за реинтеграция.

Това дава подходящия контекст за интерпретация на предупреждението на президента Владимир Путин за нова Сребреница, ако Русия не защитава тези райони и затвори границата като чист пропаганден трик.

Сурков потвърждава, че в случай на военни действия Кремъл има план за мобилизиране и изпращане на "доброволни сили", очевидно кодово име за "малките зелени човечета", действащи в Крим преди анексията. Очаква се те да дойдат от Югозападна Русия", от тренировъчните лагери в Югозападния военен окръг, в достатъчно количество, за да осигурят адекватна защита на фронтовата линия.

Думите на Сурков, който е специален представител на Путин и водещ говорител по Украйна, са съществен указател за игровия план на руския президент по този въпрос. Официално Сурков е просто помощник на държавния глава, но той е присъствал на срещата в Париж в нормандския формат и е в течение на всички тайни в политиката на Москва към Украйна. Наблюдатели го наричат "сивия кардинал" на Кремъл.

На срещата със Сурков са присъствали доброволци и ветерани от конфликта в Донбас и Луганск. Състояла се е в Москва, което е още един знак, че „малките зелени човечета“ са основно (ако не всички) руски граждани.

Както "Московский комсомолец" съобщава, събитието е било организирано от първия министър-председател на ДНР и ръководител на Съюза на доброволците на Донбас Александър Бородай. Самият той прогнозира ескалация на напрежението и влошаване на ситуацията в двата региона.

Новият Суслов на Кремъл отбелязва на сбирката, че след разговорите в Париж в нормандския формат Москва е преразгледала оценката си за украинския президент Володимир Зеленски. За Путин практически нямало разлика между екипа на сегашния държавен глава и този на неговия предшественик Петро Порошенко.

Коментирайки срещата със Сурков, Бородай твърди, че „без значение какво се казва на някакви дипломатически приеми, в заседателни зали, коридори (реинтеграцията на Донбас и Луганск) е невъзможна“. Бившият лидер на сепаратистите в района на Донбас, цитиран в статията в "Московский комсомолец", твърди, че "военните действия в Югоизточна Украйна ще се възобновят в скоро време".

А само преди дни президентът Зеленски предложи промени в украинската конституция, които бяха отхвърлени от лидерите на сепаратистките региони.

Какво е заключението?

Русия няма намерение да възстановява целостта на Украйна, нито да разрешава контрола на Киев над границите с Русия.

Москва няма намерение да спира потока на дегизирани като паравоенни редовни бойни единици към двата региона.

Новата стратегия на Кремъл е да превърне ситуацията в поредния замразен конфликт, което отваря път след време поради изчерпване на другите възможности за референдум и последваща го анексия към Русия.

На пресконференцията в Москва в четвъртък Путин повтори основните си искания и най-важното от тях: закон за специален статут за Донбас и Луганск.

А това е пътят към федерализацията на Украйна.